Pred rakovinou sa dá chrániť. Očkovaním

Rakovina krčka maternice je po rakovine prsníka druhé najčastejšie onkologické ochorenie žien. Ročne pribúda len u nás 600 prípadov karcinómu krčka maternice, tretina sa končí smrťou. Pritom by to nemuselo byť. Ide totiž nateraz o jediný typ malígneho ochorenia, voči ktorému sa dá chrániť očkovaním.

Zdroj: Inštitút zdravia a krásy FRAIS

Hoci najviac obetí rakoviny si v prípade žien každoročne - celosvetovo aj na Slovensku - vyžiada rakovina prsníka, na pozore by sa mali mať ženy aj v prípade karcinómu krčka maternice. Ročne totiž len u nás pribudne 600 nových onkologických pacientiek s týmto typom rakoviny a zomrie naň až dvesto z nich. Žijeme rizikovejšie, alebo je problémom slabá osveta?

Alebo náš nezáujem? Veď, ruku na srdce: Hoci každá vie, čo znamená Deň narcisov a ktorý mesiac boju s onkologickými ochoreniami patrí, len máloktorá si spomenie, kedy bola naposledy na gynekologickej prehliadke so skríningom rakoviny krčka maternice, prípadne vie, čo spôsobuje rakovinu krčka maternice a ako ju liečiť. Štatistiky sú neúprosné. A aj to, že spúšťačom ochorenia je papilomavírus, pred ktorým ženu neochráni ani kondóm pri sexuálnom styku.

Nebezpečný papilomavírus

Spúšťačom ochorenia je totiž najmä prítomný papilomavírus.

Až u 99 % pacientiek s rakovinou krčka maternice sa zisťuje práve Human Papilloma Virus (Ľudské paillomavírusy, HPV), najmä subtypy HPV 16 a 18,“ vysvetľuje gynekologička z bratislavskej polikliniky Frais MUDr. Miroslava Závodská.

Svoju rolu však podľa nej hrá aj genetika. Samozrejme, nie každá infekcia HPV vedie k vzniku rakoviny. „Len niektoré typy týchto vírusov, tzv. rakovinotvorné-vysokorizikové alebo „high risk“ HPV (HR-HPV), zohrávajú rozhodujúcu úlohu pri vzniku rakoviny krčka maternice. Infekcia HPV je častá, počas života sa vírusom nakazí až 80 % ľudí,“ upozorňuje.

Imunitný systém zdravého človeka sa dokáže infekcie zbaviť, no u malej časti infikovaných rakovina vznikne. „U týchto ľudí imunitný systém nereaguje dostatočne a HPV spôsobí abnormálne zmeny v bunkách. V prípade, že toto štádium nie je odhalené alebo liečené, môžu zmeny pokračovať a spôsobiť vznik nádoru,“ konštatuje gynekologička.

Príznaky a riziká

Väčšina typov HPV je neškodná, no niektoré môžu spôsobiť genitálne bradavice a niektoré môžu spôsobiť zmeny, ktoré sa môžu rozvinúť do rakoviny vrátane karcinómu krčka maternice. Čo je však horšie, infekcia HR-HPV je spočiatku bezpríznaková.

HR HPV sa dá identifikovať z materiálu odobraného z krčka maternice. Posiela sa do laboratória, kde hodnotia jeho prítomnosť eventuálne aj subtypy HPV,“ vysvetľuje doktorka Miroslava Závodská. Rozvoj rakoviny ovplyvňujú aj rizikové faktory. „Medzi rizikové faktory patrí pretrvávajúca infekcia HR-HPV, HIV a AIDS, iné pohlavne prenosné choroby, fajčenie, rodinná anamnéza a predchádzajúca rakovina vagíny, vulvy, obličiek alebo močových ciest. No platí tiež, že nemať rizikový faktor neznamená, že určite nebudete mať rakovinu,“ hovorí gynekologička Frais.

Kým počiatočné štádiá rakoviny krčka maternice sú asymptomatické, v pokročilejšom štádiu sa môže vyskytovať abnormálne vaginálne krvácanie mimo cyklus, krácanie po sexe alebo cvičení, panvová bolesť, vaginálny výtok a problémy pri pohlavnom styku, a to bolestivosť a prípadne dyskomfort.

Zdroj: Inštitút zdravia a krásy FRAIS

Kondóm nepomáha

Používanie kondómu pri prevencii prenosu vírusu nie je 100 % účinné. „Vírus totiž môže občas infikovať aj okolitú pokožku, ktorá nie je kondómom chránená,“ upozorňuje doktorka. Ako dodáva, práve očkovanie je dôležité, lebo sa imunitný systém aktivuje ihneď.

Najlepšie je ochoreniu predchádzať. Účinnou prevenciou je očkovanie proti HPV. Dôležité je aj preventívne gynekologické vyšetrenie, ktoré by mala žena absolvovať jedenkrát za rok,“ vysvetľuje. V rámci neho sa robí klinické vyšetrenie, pri ktorom gynekológ vyšetrí vagínu a krčok, urobí palpačné a ultrazvukové vyšetrenie malej panvy. Vykonáva aj kolposkopiu.

Je to ambulantné vyšetrenie, ktoré nám umožní podrobne prezrieť krčok pomocou veľkej lupy. Odoberá sa aj ster na cytologické vyšetrenie. Pri podozrení na zmeny na krčku, ktoré by mohli vzbudzovať podozrenie z nádorového procesu, je možné odobrať vzorky (biopsie) z abnormálnych oblastí krčka,“ vysvetľuje gynekologička Frais.

Abnormálny cytologický nález ešte neznamená, že sa určite vyvinie rakovina. Veľa atypických nálezov, ktoré ešte neobsahujú rakovinové bunky, spontánne, teda bez akéhokoľvek zásahu, ustupujú a normalizujú sa.

Existujú rôzne gély, ktoré sa zavádzajú do pošvy, niektoré sú voľne dostupné, iné zavádza lekár a aktivuje ich pomocou špeciálneho svetla. V závažnejších prípadoch je potrebné urobiť konizáciu v lokálnej alebo celkovej narkóze,“ vysvetľuje MUDr. Miroslava Závadská.

Ide o zákrok jednodňovej chirurgie, kedy sa z krčka odstraňuje kužel. Ten sa posiela na histologické spracovanie. Slúži ako diagnostický alebo aj terapeutický zákrok. V neskorších štádiách, teda keď je rakovina potvrdená, už liečba patrí do kompetencie skúseného onkológa.

Očkovať sa môžu ženy aj muži

Základom ochrany je preto prevencia, teda pravidelné gynekologické prehliadky aj skríning krčka maternice. „Skríning rakoviny krčka maternice na Slovensku je určený pre ženy vo veku od 23 do 64 rokov,“ spresňuje odborníčka.

Najúčinnejšou zbraňou je však bez debaty očkovanie. Práve to dokáže znížiť pravdepodobnosť vzniku tohto onkologického ochorenia. „Očkovanie je optimálne podstúpiť ešte pred 1. pohlavným stykom, na Slovensku niektoré zdravotné poisťovne hradia očkovanie v 12. roku života detí. Nie je to ale podmienkou. Očkovať sa môžu ženy aj muži,“ hovorí doktorka.

Predpísať očkovaciu látku, ak nie je hradená zdravotnou poisťovňou, môže pritom ktorýkoľvek lekár. „Očkuje sa v intervale stanovenom výrobcom vakcíny. Prekážkou podania očkovacej látky je alergia na očkovaciu látku alebo akútne ochorenie,“ dodáva MUDr. Miroslava Závodská.

Výskyt karcinómu stúpa

Posilnenie osvety, no najmä prevencia pred týmto ochorením, vrátane očkovania, je skutočne dôležité. Incidencia, teda výskyt rakoviny krčka maternice totiž celosvetovo stúpa. Ako podotýka odborníčka, jedným z dôvodov je už aj vyšší záchyt v skorých štádiách, záchyt vo vyšších štádiách klesá.

Zlepšujú sa možnosti liečby, hlavne v počiatočných štádiách, a tým pádom sa znižuje aj úmrtnosť na toto ochorenie v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. Zlepšuje sa aj záchyt zmien na krčku maternice, ktoré sú považované za predrakovinové štádiá, ich liečba je jednoduchšia než pri samotnej rakovine. Je ale potrebné zdôrazniť, že na Slovensku je ešte stále nedostatočné povedomie žien o nutnosti prevencie, a tým ochrane svojho zdravia. Najlepšie v prevencii sú škandinávske krajiny,“ upozorňuje na záver gynekologička Frais MUDr. Miroslava Závodská.