Prírodný balzam na pery: 6 krokov, ako ho vyrobiť

Výroba domáceho balzamu na pery je jednoduchá a zábavná. Navyše je tento ručne vyrobený produkt vhodný aj ako darček, ktorý poteší vašich blízkych.

Túžite obdarovať svojich blízkych niečím skutočne originálnym a od srdca? Vyrobte pre nich domácu kozmetiku. V domácom prostredí jednoducho dokážete vyrobiť napríklad krém na ruky či balzam na pery. V našom článku sa dočítate, ako na výrobu takého balzamu.

Čo budete potrebovať?

Pri domácej výrobe balzamu na pery budete potrebovať dve nádoby na vodný kúpeľ, napríklad hrniec a do neho padnúcu nerezovú misu či menší hrniec, miešadlo a krabičky či nádobky na skladovanie hotového balzamu.

Ingrediencie:

  • včelí vosk – 1 diel,
  • kakaové maslo – 1 diel,
  • jedlý olej – 2 diely,
  • ľubovoľný esenciálny olej – pár kvapiek.

Jedlý olej je možné použiť akýkoľvek. Mandľový je hydratačný, kokosový pri kontakte s pokožkou príjemne mäkne, arganový sa zase stará o hebkosť a jemnosť vašich pier. Majte na pamäti, že druh oleja ovplyvní príchuť hotového kozmetického výrobku.

Postup:

  1. Pripravte si všetky pomôcky a prísady.
  2. Vosk, kakaové maslo a olej vložte do vodného kúpeľa tak, aby dno hornej nádoby bolo ponorené vo vode.
  3. Ingrediencie zahrievajte na miernom ohni, kým sa všetky úplne nerozpustia a nespoja – občas premiešajte a kúpeľ nezakrývajte pokrievkou.
  4. Než pridáte esenciálne oleje, oheň vypnite a kúpeľ zložte zo sporáka. Tieto oleje sú totiž veľmi prchavé a pri vysokých teplotách sa rýchlo rozptyľujú.
  5. Horúcu tekutinu nalejte pomocou lyžičky alebo malej naberačky do nádobiek.
  6. Produkt nechajte vychladnúť a potom uzavrite viečkom.

Ako je to s konzervantmi?

Klasické balzamy na pery obsahujú chemické a konzervačné látky. Pri domácej výrobe sa bez nich zaobídete, pretože včelí vosk je protiplesňový, antibakteriálny, antivírusový a funguje ako prírodný konzervant, ktorý predlžuje dobu spotreby oleja aj kakaového masla.

Do kedy domáci balzam na pery spotrebovať?

Neskazený balzam na pery poznáte podľa toho, že vonia a chutí podobne ako ten čerstvý. Akonáhle ucítite nepríjemný zápach, už je niečo v neporiadku. Podomácky vyrobený balzam na pery obvykle vydrží niekoľko mesiacov až rok.