Záchranár: Topiaci sa nemá záujem kričať, nemáva ani rukami, keď sa dostane pod vodu, nastáva panika

Počty utopených sa každý rok pohybujú v desiatkach osôb, výnimkou nie sú roky, kedy počet úmrtí spôsobených utopením presiahne stovku.

Zdroj: Freepik.com

Úrazy a rôzne nehody v letných mesiacoch pribúdajú. Počas prázdnin sa zvyšuje najmä počet úrazov detí a tínedžerov.

Medzi najčastejšie obete utopenia patria žiaľ deti. Najmä preto, že bazén alebo vírivka je už dnes takmer bežnou súčasťou každej rodinnej záhrady. Deti rozhodne nikdy nespúšťajte z očí. Aj chvíľka môže byť fatálna. Nenechávajte ich bez dozoru na dvore, na kúpalisku, pri potoku, kdekoľvek, kde je voda blízko,“ varuje dlhoročný skúsený záchranár a primár Oddelenia urgentného príjmu UNLP Košice na Tr. SNP MUDr. Ladislav Neubert.

Ďalšou skupinou sú mladí ľudia vo veku 18 – 24 rokov.

Tí sú najčastejšie obeťami utopenia kvôli konzumácii alkoholu. A treťou najväčšou skupinou utopených sú osoby nad 55 rokov. Táto veková kategória obvykle precení svoje sily,“ konštatuje primár.

Primár urgentného príjmu tiež upozorňuje, že utopenie prebieha potichu a je mylné domnievať sa, že topiaci bude kričať.

Naopak, nemá záujem kričať, chytá po dychu. Keď sa dostáva pod vodu, topiaci sa dobrovoľne zadržiava dych, dochádza mu kyslík, nastáva panika organizmu. Topiaci sa nemáva ani rukami, snaží sa nimi zachytiť nad hladinou. Dá sa utopiť už množstvom vody, ktoré je v naberačke. Zvlášť u malých detí, stačí vdýchnutie takéhoto množstva tekutiny z malého bazénika,“ doktor Neubert.

Základným pravidlom pri záchrane topiaceho sa vo vode je vlastná bezpečnosť záchrancu. Telesná prevaha nie je zárukou výhry „boja“ vo vode, naopak.

Žiaľ, príslovie topiaci sa aj slamky chytá, platí úplne. Preto by sa o záchranu v hlbokej vode mal pokúšať len skúsený plavec, ktorý ovláda pravidlá záchrany, aby sám seba neohrozil na živote a následky neboli ešte vážnejšie,“ konštatuje záchranár.

Nemedicínska prvá pomoc spočíva predovšetkým v bezpečnosti záchrancu. Je nevyhnutné vyzliecť si zvršky – topiaci sa ich bude totiž chytať a môže tak stiahnuť záchrancu pod vodu. Rozhodne nebrať do vody topánky, sú zaťažujúce. Dôležité je nestratiť vizuálny kontakt s topiacim sa.

Medicínska prvá pomoc sa odvíja od dĺžky času potopenia človeka pod hladinou, tá určuje celý ďalší postup záchrany. Resuscitácia topiaceho sa začína 5 záchrannými vdychmi, následne robíme v pomere 30:2 kompresie hrudníka a záchranné vdychy, až kým sa topiaci nepreberie, resp. do príchodu profesionálnych zdravotníkov.


Prečítajte si tiež:

Toto sú najčastejšie letné riziká a ich prevencia!