Urogynekológ: Pokles panvového dna u ženy sa dá riešiť efektívne, šetrnejšie, miniinvazívnym zákrokom

Oslabenie panvového dna postihuje najmä ženy po pôrode, resp. po viacpočetnom tehotenstve.

Zdroj: Freepik.com

Diagnózou pokles orgánov panvového dna trpí tretina žien, najmä po 50-tke, výnimkou však nie sú aj mladšie pacientky.

Príznaky prolapsu panvových orgánov (POP) môžu byť rôzne: od porúch vyprázdňovania močového mechúra, cez únik moču pri námahe, pocit cudzieho telesa v pošve, až po vyprázdňovanie stolice, či sexuálne disfunkcie.

Len 3 z 10 žien, ktoré majú ťažkosti spojené s prolapsom, navštívia lekára.

Ak žena pociťuje spomínané ťažkosti, dokonca ich už aj vidí, pretože áno, maternica sa dokáže posunúť tak nízko, že môže z pošvy vyčnievať až von, nebojte sa zdôveriť odborníkovi a vyhľadajte lekára. Vo včasnom štádiu zväčša nie je potrebná operácia a defekty je možné riešiť rehabilitáciou svalstva panvového dna. Ak je už operácia nevyhnutná, o konkrétnom type operačného výkonu vždy rozhoduje lekár na základe konkrétneho zdravotného stavu pacientky. Pokiaľ to jej zdravotný stav umožňuje, odporúčame pacientkam práve laparoskopický zákrok pomocou sieťového implantátu, ktorý je mininvazívny, efektívnejší a šetrnejší voči žene,“ približuje citlivú tému urogynekológ MUDr. Peter Urdzík, PhD., MPH.

Najviac operácií tohto druhu sa na Slovensku robí v Univerzitnej nemocnici L.Pasteura (UNLP) v Košiciach. Operačný endoskopický zákrok má pre ženy obrovský význam.

Anatomický efekt operácie je okamžitý a sprievodné ťažkosti, o ktorých sme hovorili, zvyčajne ustúpia v priebehu niekoľkých dní po operácii,“ dodáva skúsený urogynekológ.

Prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky UNLP a LF UPJŠ Košice v profesor Urdzík uplynulých mesiacoch zaškolil tím odborníkov z Fakultnej nemocnice v Žiline, či v Prešove, na rade sú gynekológovia z nemocníc v Poprade.

Snažíme sa tento typ operácie rozšíriť po celom Slovensku, aby bol doslova v každom okresnom meste lekár, ktorý by ho vedel pacientkam vykonať,“ dodáva prednosta kliniky.


Mohlo by vás zaujímať:

Gynekológ: Myómy maternice svojimi príznakmi podstatne zhoršujú kvalitu života ženy

Kegelove cviky - posilňovanie svalov panvového dna