Ako si užiť plávanie čo najčastejšie

V rebríčku letných rekreačných športov dlhodobo zastáva popredné miesto plávanie. Tento šport prospieva nielen telu, ale aj psychike a s obľubou sa mu venujú ľudia všetkých vekových kategórií - od malých detí, až po seniorov.

Rekreačné plávanie je šetrná forma pohybu, ktorá komplexne rozvíja celé telo. Medzi najpoužívanejšie plavecké štýly patrí kraul a prsia, no stále populárnejším sa stáva aj znak a motýlik. Plávanie prospieva chrbtici aj končatinám, zvyšuje pohyblivosť kĺbov a kapacitu pľúc, zlepšuje cirkuláciu krvi, posilňuje svaly, srdce aj cievy. A okrem toho, že pohyb vo vode zlepšuje fyzickú kondíciu, prospieva aj duševnému zdraviu - redukuje stres a úžasne osvieži.

Vlastný rodinný bazén

Ako si však plávanie užívať čo najčastejšie? Skvelým tipom, ako si plávanie dopriať denne, je vlastný rodinný bazén. Záhradný bazén dopraje aktívny pohyb celej rodine, každý deň - od jari až do jesene. Či sa rozhodnete pre nadzemné bazény alebo pre bazény zapustené do zeme, každý druh bazéna je vhodný na to, aby rodina trávila svoj voľný čas aktívne a zmysluplne.

Zo zdravotného hľadiska je však veľmi dôležitá kvalita bazénovej vody, ktorá má byť bez rias, baktérií, vírusov a iných mikroorganizmov. Zdravotne neškodná voda má mať hodnotu pH okolo 7,2, aby plavcov neohrozovali infekcie. Kontrola hodnoty pH má ideálne prebiehať jeden až dvakrát týždenne a na úpravu vody je možné zvoliť nielen chlór, ale aj aktívny kyslík, ozón, bróm a iné prostriedky. Rovnako dôležitá je aj správna teplota bazénovej vody a vhodne zvolené plavecké oblečenie, pretože pri plávaní potrebuje plavec pohodlie.

Plavecký odev nemá byť príliš tesný, ani príliš voľný, preto je dôležitý nielen strih, ale aj voľba materiálu. Pokiaľ plávate často, uprednostnite plavky zo špeciálnych materiálov, ktoré pri pohybe pod vodou vytvárajú minimálny odpor.

V zdravom tele zdravý duch

Vďaka pravidelnému pohybu má človek nielen výbornú ohybnosť a telesnú zdatnosť, ale cíti sa aj spokojnejší a vyrovnanejší. Je všeobecne známe, že každý šport ovplyvňuje kvalitu ľudského života a rodinné bazény umožňujú plávať denne, a to v domácom prostredí.

Pokiaľ sa rozhodnete pre keramické bazény, tie predstavujú špičku z pohľadu použitých materiálov z hľadiska kvality aj životnosti. Pri rodinných bazénoch je však veľmi dôležité nielen vnútro bazéna, ale aj jeho okolie. Z bezpečnostného hľadiska, z dôvodu eliminácie prípadných úrazov, je podstatný protišmykový povrch v celom okolí bazéna a tiež vhodný výber zelene. Do blízkosti domácej vodnej oázy je dobré voliť len také rastliny, ktoré si nevyžadujú chemický postrek a hnojenie.