Chirurg: Obyčajná trampolína, ktorú má mnoho ľudí už aj doma na dvore, dokáže spôsobiť ťažké zlomeniny

Pre žiakov znamenali letné prázdniny kopu voľného času, zážitkov a šantenia, pre lekárov v chirurgických ambulanciách sa však niesli aj v znamení zvýšeného počtu úrazov, najmä tých u detí.

Zdroj: Freepik.com

Hoci u dospelých je výskyt úrazov približne rovnaký počas všetkých mesiacov v roku, letné obdobie je špecifické nárastom počtu úrazov u detí.

Ako sú pre zimu typické úrazy na zľadovatených povrchoch, s nástupom leta sa na ambulanciách kopia zranenia súvisiace s prácami okolo domu a záhrady či so športom. V letných mesiacoch sa však stretávame s podstatne väčším množstvom detských pacientov a široké je aj spektrum zranení – od obyčajného narazenia prsta až po viacpočetné zlomeniny,“ uviedol úrazový chirurg MUDr. Michal Briatka.

Najčastejšie úrazy u detí súvisia so športovými aktivitami, ale zraniť sa malí pacienti dokážu aj pri obyčajnej naháňačke.

Úrazy na trampolíne vedia vždy prekvapiť nielen svojou rozmanitosťou, ale aj závažnosťou. Obyčajná trampolína, ktorú má mnoho ľudí už aj doma na dvore, dokáže spôsobiť ťažké zlomeniny, dokonca nie vzácne aj s trvalými následkami. Ďalšou samostatnou kategóriou sú úrazy detí, ale aj dospelých, na elektrokolobežkách. Pád z kolobežky vie v okamihu zmeniť život,“ upozorňuje odborník.

V prípade jazdy na bicykli či kolobežke treba byť vždy obozretný. Nebezpečný môže byť aj náraz o ich riadidlá.

Zaujímavým úrazom, s ktorým som sa stretol, bol obyčajný náraz dieťaťa bruchom o rukoväť kolobežky, ktorý by sa na prvý pohľad vôbec nezdal závažný. Následkom však bolo krvácanie do pečene s nutnosťou hospitalizácie a pozorovanie pacienta na jednotke intenzívnej starostlivosti. Pri mnohých úrazoch je dôležitejšia ako ostražitosť samotná prevencia. Chrániče, vhodná obuv, poučenie dieťaťa a prilba by mali byť úplnou samozrejmosťou. Možno sa to zdá ako obohratá platňa, ale práve prilba dokáže v mnohých prípadoch zachrániť život,“ dodáva MUDr. Briatka.


Mohlo by vás zaujímať:

Pediater: U detí sa črevné ťažkosti objavujú aj po náhodnom napití vody z bazénov