Gynekológ: Menorágia je častým problémom žien v období pred nástupom menopauzy a výrazne ovplyvňuje kvalitu ich života

Menorágia, teda nadmerne silné menštruačné krvácanie, trápi až 1 z 5 žien. Ide o problém, ktorý vplýva nielen na zdravie žien, ale má celkový dopad aj na kvalitu ich života.

Zdroj: Freepik.com

Dobrou správou však je, že na Slovensku vieme tento stav liečiť pokrokovou a šetrnejšou metódou, pri ktorej samotný zákrok trvá len pár minút a pacientka nemusí podstúpiť rizikové odstránenie maternice.

Fyziologické menštruačné krvácanie zvyčajne u ženy trvá 3 až 8 dní, krvná strata sa pohybuje v rozmedzí 30 až 80 ml a zvyčajne žena nepoužije viac ako 2 balíky menštruačných vložiek, resp. nie viac ako 8 za deň. Z týchto faktov si zároveň môže každá žena pomerne jednoducho určiť či má alebo nemá nadmerne silnú menštruáciu,“ hovorí prof. MUDr. Peter Urdzík, PhD. MPH, prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LF UPJŠ a UN L. Pasteura v Košiciach.

Akonáhle krvácanie u ženy trvá dlhšie, môže ísť o vážnejší problém.

Nadmerne silné menštruačné krvácanie, známe aj ako menorágia, sa vyskytuje približne u 27 % žien v Európe. Aj keď mnoho žien máva počas menštruácie silnejší tok krvi a kŕče, menorágia nie je bežným javom a ženy by mali vyhľadať lekára.

Bolestivé kŕče, ktoré ju sprevádzajú, pacientkam zabraňujú vykonávať aj celkom bežné činnosti. Príčiny môžu byť rôzne – hormonálna nerovnováha, dysfunkcia vaječníkov, myómy, polypy či chronické zápaly, môže ísť však aj o prvý príznak zhubného ochorenia.

Menorágia je častým problémom žien v období pred nástupom menopauzy a výrazne ovplyvňuje kvalitu ich života. Vedie k anémii, únave a emocionálnemu stresu, môže ísť navyše o symptóm zhubného ochorenia maternice, preto by ženy návštevu svojho gynekológa v týchto prípadoch nemali odkladať,“ dodáva prednosta.

Pacientky majú dnes viacero možností liečby, a to hormonálnu, hormonálne aktívne vnútromaternicové teliesko či odstránenie maternice. Jednou z najnovších metód liečby nadmerného menštruačného krvácania je však termoablácia.

Odstránenie maternice síce predstavuje definitívne riešenie, ale prináša so sebou riziká ako poranenie okolitých orgánov či riziko vzniku inkontinencie. Termoablácia je šetrnejšia. Dochádza pri nej k tepelnému poškodeniu funkčnej časti sliznice maternice a výsledkom je zástava pravidelného menštruačného krvácania. Dnes už aj termickú deštrukciu sliznice vieme vykonať bezpečne, efektívne a minimálne invazívne, a to termoablačným prístrojom,“ uvádza gynekológ.

Termoablácia sa dá vykonať aj hysteroskopicky, čo v praxi znamená zavedenie optického prístroja do dutiny maternice a pomocou elektrickej slučky alebo valčeka deštruovanie sliznice maternice v celkovej narkóze. Rozdiel pri zákroku s inovatívnym termoablačným prístrojom je v tom, že sliznicu maternice deštruuje pomocou šetrnejšieho glycerínom naplneného balónika.

Celá procedúra trvá len pár minút, pričom ide o vhodnú alternatívu voči odstráneniu maternice a pre pacientky je tak menej riziková. Zdravotnícke prístroje a technológie v oblasti gynekológie za posledné roky mimoriadne pokročili. Pre slovenské pacientky je to veľkým prínosom,“ dodala na záver výkonná riaditeľka SK+MED Katarína Danková.


Viac k téme:

Gynekológ radí: 4 najčastejšie chyby žien v období menopauzy

Klimaktérium trvá aj 10 rokov a má viacero fáz. Niektoré ženy môže začať trápiť už okolo 35-ky!