Návrat do normálneho života po cievnej mozgovej príhode

Cievna mozgová príhoda (CMP) je vážny zdravotný stav a tretia najčastejšia príčina úmrtí na Slovensku. U každého človeka je môžu spôsobiť rôzne rizikové faktory a následky po jej prekonaní môžu byť komplikované a individuálne. Návrat do bežného života môže byť po prekonaní CMP zložitý, no nie nemožný. Existuje niekoľko spôsobov ako pacientom pomôcť a urýchliť tak proces rekonvalescencie.

Zdroj: súkr.archív

Príznaky a druhy cievnej mozgovej príhody

Symptómy cievnej mozgovej príhody zahŕňajú bolesti, poruchy pamäti, pozornosti, reči a pohybu. Typy príhody závisia od toho, aká oblasť mozgu je zasiahnutá príhodou. Pre čo najúspešnejšiu liečbu a rekonvalescenciu po prekonaní cievnej mozgovej príhody je potrebná odborná pomoc neurológov, rehabilitačných centier a fyzioterapeutov a v niektorých prípadoch aj psychológov.

Liečba a starostlivosť po príhode

Liečba cievnej mozgovej príhody je rozdelená na akútnu a chronickú fázu. V akútnej fáze sa diagnostikuje rozsah poškodenia a podáva sa núdzová liečba. V chronickom štádiu sú pacienti pod dohľadom lekárov a absolvujú rehabilitačné cvičenia za pomoci fyzioterapeutov, ktorí im pomáhajú najmä s pohybovým aparátom.

Podpora procesu rekonvalescencie

Fyzioterapia a rehabilitácia je kľúčovým faktorom pre zlepšenie stavu pacienta. Dôležitú rolu však dokážu zohrať aj výživové doplnky, ktoré vďaka svojmu zloženiu napomáhajú návratu pacienta do normálneho a plnohodnotného života. Výživový doplnok Cogniron® obsahuje vyvážený komplex synergicky pôsobiacich zložiek, ktoré podporujú nezávislosť v každodenných aktivitách. Podporuje rehabilitačný proces a prispieva k obnove neurologických nedostatkov stratených v dôsledku cievnej mozgovej príhody CMP.

Návrat do aktívneho života

Cievna mozgová príhoda je udalosť, ktorá môže zmeniť život nielen pacientovi, ale aj rodine či jeho okoliu. Avšak so správnou liečbou, prispôsobenou stravou, rehabilitáciou a podporou odborníkov sa dokáže pacient vrátiť k svojim obľúbeným aktivitám a k plnohodnotnému a kvalitnému životu. Je preto dôležité nezanedbávať žiadne symptómy a hľadať pomoc od špecialistov na maximalizáciu šance na úplné uzdravenie.