7 tipov, ktoré zabezpečia lepšiu starostlivosť o pleť s akné

Poznáme štyri základné typy pleti, a to normálnu, suchú, mastnú a zmiešanú pleť. Tieto typy pleti sú dané prevažne geneticky, no okrem nich, takpovediac, rozoznávame aj ďalšie podtypy, ktoré bližšie odzrkadľujú aktuálny stav pleti. Ten sa môže v priebehu roka a života meniť.

Zdroj: Pexels.com

Niektorí majú problém s tvorbou pigmentových škvŕn, ďalší s prejavmi precitlivenej pleti a mnohí aj s opakujúcim sa výskytom vyrážok a akné. Práve takýto podtyp pleti často nazývame aj ako aknózna alebo problematická pleť.

Trápi takáto pleť aj vás? A viete, ako sa o ňu správne starať? Prinášame 7 tipov a rád, ktoré posunú vašu skin care rutinu na vyššiu úroveň a zabezpečia krajší a zdravší vzhľad pleti.

Poznáme príčiny akné a problematickej pleti?

Aknóznou alebo problematickou často nazývame pleť, ktorá má sklon k tvorbe rôznych nedokonalostí, ako sú vyrážky, čierne bodky, zapálené ložiská a, samozrejme, akné. K typickým príznakom aknóznej a problematickej pleti patrí zvýšená produkcia mazu, rozšírenie pórov v T-zóne, upchávanie pórov, nejednotný farebný tón pleti i jej nejednotná štruktúra.

A aké sú príčiny vzniku menovaných problémov? Jednotnú príčinu budeme asi hľadať ťažko. U mnohých jedincov je problematická pleť prechodným stavom počas puberty, pričom v tomto prípade rolu zohrávajú napríklad hormonálne zmeny, ktoré podnecujú nadmernú činnosť mazových žliaz.

V dospelosti je vyššie riziko problematickej pleti u osôb, ktoré majú mastnú alebo zmiešanú pleť. Aj v dospelosti môžu rolu zohrávať spomenuté hormonálne zmeny (napr. pri menštruácii, v tehotenstve, hormonálnych poruchách). Niekedy je problematická pleť napríklad aj následkom nejakej potravinovej alergie alebo intolerancie.

1. Na starostlivosť o pleť s akné voľte vhodné produkty

Na správnu starostlivosť o pleť s akné sú potrebné v prvom rade vhodné kozmetické prípravky, a to prípravky na čistenie pleti, ako aj prípravky na následné ošetrenie, výživu, hydratáciu. Možné je voliť produkty, ktoré sú priamo určené pre aknóznu a problematickú pleť, pretože tie sú vytvorené tak, aby napĺňali potreby daného typu pleti.

Dnes má väčšina kozmetických značiek rad určený pre problematickú pleť. Avšak, ak si produkty nejakej značky vyberiete, dajte im aj dostatočný čas na to, aby začali na pleti správne účinkovať. Nestriedajte značku za značkou, minimálne sa odporúča produkty používať štyri týždne, aby sme vedeli objektívne zhodnotiť, ako pleti prospievajú alebo neprospievajú.

Vyskúšať môžete napríklad značku dermokozmetiky odporúčanú dermatológmi – La Roche-Posay. Konkrétne ich kozmetický rad La Roche-Posay Effaclar predstavuje profesionálnu starostlivosť proti akné. Prípravky z tohto radu sú zamerané na dôkladné čistenie pleti, tonizáciu, hydratáciu aj špeciálnu lokálnu starostlivosť na minimalizovanie nedokonalostí pleti.

Krém La Roche-Posay Effaclar Duo je skvelou voľbou pre mastnú, problematickú a aknóznu pleť, pričom potláča vznik čiernych bodiek a pupencov. Zároveň je zameraný na prevenciu zostatkov po akné. Hypoalergénny krém Effaclar Duo od La Roche-Posay hydratuje, upokojuje, zjednocuje farebný tón pleti. To všetko problematická a aknózna pleť uvíta.

TIP redakcie: Black Friday – Počas Black Friday na Notino nakúpite kozmetiku La Roche-Posay so zľavou až -20 %! Black Friday prebehne v piatok 24. novembra 2023, ale na notino.sk nakúpite v akcii či s dopravou zadarmo už 2 týždne predtým!

2. V kozmetike hľadajte správne účinné látky a zložky

Na stabilizáciu stavu aknóznej a problematickej pleti sú veľmi účinné rôzne zložky v kozmetike. Obvykle ich produkty určené pre problematickú a aknóznu pleť aj obsahujú, no poďme sa pozrieť na to, na ktoré zložky sa oplatí špeciálne zamerať.

Jasnou voľbou je kyselina salicylová, ktorú veľmi často nájdeme v kozmetických produktoch zameraných na boj s problematickou pleťou. Ide o BHA kyselinu, ktorá normalizuje tvorbu kožného mazu a má antibakteriálny a protizápalový účinok. Skvelý je niacínamid, ktorý rovnako znižuje tvorbu mazu a okrem toho napomáha zjednotiť farebný tón pleti.

Ďalej problematickej pleti prospieva zinok, ktorý je antibakteriálny a taktiež zmierňuje nadprodukciu mazových žliaz. Výborné tonizujúce a antiseptické účinky má hamamel, ktorý účinne prečisťuje pleť.

3. Mechanický peeling zameňte za jemný enzymatický peeling

Pri problematickej a aknóznej pleti je nevyhnutné kvalitné pravidelné čistenie pleti ráno a večer. Čistiaci prípravok by nemal pleť zbytočne vysušovať a nemal by byť dráždivý.

Okrem klasického denného čistenia je vhodné pleti dopriať pravidelne aj hĺbkovejšie a intenzívnejšie prečistenie vhodným peelingom. Exfoliácia peelingom okrem iného zabezpečí odstránenie odumretých kožných buniek, ktoré by mohli napríklad upchávať póry a podnecovať vznik vyrážok.

Avšak, najmä pri zapálených vyrážkach na tvári a zhoršenom akné nie je klasický mechanický peeling s hrubšími zrnkami úplne vhodný. Môže problém s pleťou ešte zhoršiť. Vhodnou voľbou sú jemné enzymatické peelingy, prípadne možno skúsiť chemický peeling, ideálne však u profesionála.

4. Doprajte si pravidelnú pleťovú masku

Pleti pravidelne doprajte nielen peeling, ale aj pleťovú masku, a to pokojne raz alebo dva razy týždenne. Masky na tvár sú skvelé v tom, že sú dostupné v rôznorodých druhoch a verziách. Pri aknóznej a problematickej pleti môžete pokojne striedať viacero pleťových masiek.

Skvelou voľbou sú krémové pleťové masky s obsahom ílu, ktoré majú dobré čistiace aj zmatňujúce účinky. Niektoré masky majú aj zložky s exfoliačnými a protizápalovými vlastnosťami. Neváhajte ich prestriedať s hydratačnými maskami. Každá pleť, vrátane mastnejšej, potrebuje dôkladnú hydratáciu.

5. Vyberajte vhodný krycí krém

Ak používate krycí krém, respektíve make-up a zároveň má vaša pleť sklon k vzniku nedokonalostí, rozhodne nepodceňte výber vhodného kozmetického produktu. Ťažké olejové make-upy s vysokým krytím môžu pleť zbytočne zaťažovať, dokonca viesť k upchávaniu pórov.

Ak potrebujete farbu pleti zjednotiť a nedokonalosti prekryť, voľte ľahšie produkty na báze vody s ľahším až stredným krytím bez obsahu olejov. Mali by byť nekomedogénne. Vyskúšať môžete napríklad prípravky so zmatňujúcim účinkom, ktoré opticky potlačia nadmerný lesk v tvári.

6. Dbajte na čistotu uteráčika na tvár aj vankúša

Čistá pleť je skutočne základom, no na hygienu je potrebné myslieť aj v niektorých ďalších oblastiach. Uvažovali ste niekedy nad tým, že stav vašej aknóznej a problematickej pleti môže ešte viac zhoršovať napríklad aj špinavý uteráčik alebo sporadicky obmieňaná návliečka na vankúš?

Tieto povrchy môžu byť miestom, kde sa hromadia stopy rôznych nečistôt, baktérie, maz, odumreté kožné bunky. Na utieranie tváre používajte uteráčik, ktorý je výhradne určený len na osušenie pleti a ideálne ho meňte každých pár dní.

Ak je stav vašej pleti aktuálne naozaj nepriaznivý, uteráčik je vhodné používať jednorazovo, prípadne pleť jednorazovo osušte papierovou vreckovou. Posteľnú bielizeň taktiež nezabúdajte pravidelne vymieňať.

7. Vyhýbajte sa faktorom zhoršujúcim stav akné

Stav aknóznej a problematickej pleti sa môže meniť. Vplyvom rôznych činiteľov pokojne môže dochádzať k jeho zhoršeniu. Ideálne je sledovať, čo všetko má negatívny vplyv konkrétne na vašu pleť a následne sa týmto faktorom vyhýbať.


stanleyad

In getaway-shootout.com, strategically utilizing these weapons can turn the tide of the race, adding an extra layer of challenge and excitement to the gameplay.

monton

Arceus X arceusx.com NEO, a cutting-edge Android executor, transforms the Roblox gaming experience with its sleek design and impressive graphics.

brownsunny148

Perhaps there are simple games that are always well received in the community and suikagame2.io are increasingly becoming a trend, suika game is very popular recently.