V Británii zaznamenali u človeka prvý prípad chrípky, ktorá sa podobá tej prasacej

Prasacia chrípka je ochorenie dýchacích ciest spôsobené vírusom H1N1, pôvodne zistenom u prasiat.

Zdroj: Freepik.com

Britský Úrad pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA) uviedol, že nákaza vírusom A(H1N2) bola zistená v rámci bežného monitoringu výskytu chrípky po vyšetrení pacienta všeobecným lekárom, pričom zdroj nákazy doteraz nie je známy.

Ako informovala agentúra Reuters, pacient mal iba ľahký priebeh choroby, z ktorej sa už úplne zotavil. Pacient nebol hospitalizovaná, no britské úrady začali vyhľadávať ľudí, s ktorými bol v blízkom kontakte. Nepotvrdilo sa, že by nakazený pacient, ktorý mal respiračné ťažkosti, prichádzal do kontaktu s ošípanými.

Prípad bol zistený v grófstve North Yorkshire na severe Anglicka, kde úrady následne posilnili monitoring chrípkových ochorení v ordináciách lekárov aj v nemocniciach, aby zamedzili prípadnému ďalšiemu šíreniu vírusu.

Podľa doterajších zistení ide o nový typ vírusu prasacej chrípky, ktorý sa mierne líši od vírusov, ktoré boli v poslednej dobe zaznamenané u ľudí v rôznych krajinách sveta. Je však podobný vírusu, aký sa šíri medzi ošípanými v Británii.

Prasacia chrípka je ochorenie dýchacích ciest zapríčinené vírusom H1N1, pôvodne zistenom u prasiat. Spôsobuje nádchu, bolesti hrdla, kašeľ či horúčku. Prvý výskyt u ľudí zaznamenali v roku 2009, počas pandémie prasacej chrípky.