Gastroenterologička: Pri Crohnovej chorobe môže zápal postihovať ktorúkoľvek časť tráviacej sústavy

IBD (chronické zápalové ochorenia čriev – Crohnova choroba a ulcerózna kolitída) sa môže prejaviť nielen zápalom v tráviacej sústave, ale aj v kĺboch, očiach či na koži? Ide o tzv. mimočrevné prejavy, ktoré postihujú až polovicu pacientov.

Zdroj: Freepik.com

IBD sa nevzťahuje len na jednu krajinu a ani na jeden orgán v ľudskom tele. Svedčia o tom aj dáta, podľa ktorých žije celosvetovo s Crohnovou chorobou alebo ulceróznou kolitídou približne 10 miliónov ľudí, v Európe viac ako tri milióny. Na Slovensku predpokladáme približne 15 000 pacientov a v Českej republike približne 60 000. Ide o celoživotné ochorenie, ktoré sa týka najčastejšie mladých ľudí v produktívnom veku.

Zápal sa môže prejaviť aj v iných orgánoch

V súvislosti s IBD sa najčastejšie hovorí o zápale tráviaceho traktu. Ochorenie sprevádzajú hnačky, teploty, bolesti brucha, chudnutie a krv v stolici – ide o tzv. alarmujúce príznaky, kedy by už pacient nemal zbytočne vyčkávať a čo najskôr vyhľadať lekára, najlepšie gastroenterológa.

V prípade Crohnovej choroby môže zápal postihovať ktorúkoľvek časť tráviacej sústavy, v prípade ulceróznej kolitídy ide o postihnutie hrubého čreva. U pacientov sa striedajú obdobia bez príznakov, teda remisie a obdobia relapsu, keď naopak pociťujú problémy a ťažkosti. Pri Crohnovej chorobe môžu vzniknúť kanáliky – fistuly vyplnené hnisom, ktoré vyúsťujú v oblasti konečníka. Ide o mimoriadne bolestivý a nepríjemný prejav ochorenia,“ vysvetľuje gastroenterologička MUDr. Anna Gojdičová, PhD.

Už menej známe sú však mimočrevné prejavy ochorenia. Zápal sa totiž môže prejaviť aj v iných častiach tela, ako sú kĺby, oči či koža. Tieto prejavy, ktoré sa na prvý pohľad môžu javiť ako zdanlivo nesúvisiace s IBD, sa v niektorých prípadoch objavia ešte skôr, ako črevný zápal. Ich správne vyhodnotenie je dôležité aj pre samotný diagnostický proces.

Ako sa ochorenie diagnostikuje?

Presnú diagnózu stanoví lekár pomocou endoskopického vyšetrenia, pri ktorom určí typ ochorenia, ako aj jeho rozsah. Niekedy je však na určenie rozsahu postihnutia tenkého čreva potrebné realizovať aj iné vyšetrenia, ako je sonografia a magnetická rezonancia.

Stanovenie diagnózy je väčšinou založené na endoskopickom vyšetrení, spolu s odberom vzoriek biologického materiálu na analýzu pod mikroskopom. Okrem toho vyšetrujeme aj krv a vzorku stolice,“ priblížila diagnostiku črevných zápalových ochorení gastroenterologička doc. MUDr. Zuzana Zelinková, PhD.

Dodnes nie je úplne jasné, čo presne chronické zápalové ochorenia čriev spôsobuje. Napriek tomu, že ide o celoživotné ochorenie, ktoré nevieme úplne vyliečiť, medicína za posledné desaťročie pokročila natoľko, že aj pacienti s touto diagnózou môžu žiť kvalitný a plnohodnotný život.


no_viky

Mať túto diagnózu nie je ľahké. Veľmi mi však pomohla klinika symptomedica.com, pomohla mi zvládať toto ochorenie, nastaviť stravu a v podstate životný štýl, a ak ich odporúčania dodržiavam cítim sa výborne. Skvelí odborníci i prístup. Odporúčam každému, kto má diagnostikovanú Crohnovu chorobu a má vážne problémy. - www.symptomedica.com