operacia a pracovne volno

Renata528

Veru mali by s tým niečo robiť, ta samozvolena blondýnka v politike by sa mohla uvedomiť, ak je to žena :-). Kamaratka ma dieťa s razštepom pery a podnebia je teraz na materskej tak zatial je to v pohode môže byť v s dieťatom v nemocnici a potom sa doma oň starať. Lenže to dieťa bude potrebovať viacej operácii aj možno v piatich rokoch ďalšiu a o dva roky možno znova ďalšiu operáciu... To už bude zamestnana a dieťa chodiť do školky. Pôjde s nim do nemocnice tam bude aj 10 dni a po prepusteni ma to dieťa nechať same ak jej ho nema kto povarovať až do zahojenia operačnej rany ???

:))))

No,nad tym som ja nikdy nerozmyslala,ale fakt je to nedomyslene.Lebo ked rodic fakt musi ostat s dietatom doma-kde dieta je po operacii a potrebuje nejaku staristlivost-ako sa ma clovek zariadit?10dni ocr je velmi malo na niektore liecenia-ja som nevedela ze ocr je len na 10dni.S tym by mali tiez nieco robit- vlada-minister zdravitnictva.

jajaja99

ocr je platená za kalendárne dni, najviac za 10 kal. dni, takze je platena aj za vikend, ak spadne do doby trvania ocr

Renata528

Inak je to smutne :-(, napr ja ani nemam tolko volnej dovolenky v praci lebo mavame celozavodne, Mne ostanu nejake 3-4 dni čo si môžem sama určiť kedy chcem. Budem musieť byť s dieťaťom v nemocnici napr aj 10 dni. potom si môžem zobrať tu zvyšnu dovolenku a ak dieťa nebudem môcť dať napr do škôlky po operácii ani po mesiaci tak jedine to neplatene voľno. Sama si platiť odvody a čakať už len výpoveď v praci lebo taku ako ja tam nebudu potrebovať. No to som teraz odskočila od temy ale aj tak je to nespravodlive. Že ak je niekto na PN tak po 10 dnoch plati poisťovna. A malo by to tak byť aj u dieťaťa že po 10 dňoch vyplatiť matke zo zdrav. poisťovne dieťaťa za to dieťa ako je to na PN.
Alebo jedine riešenie ma napadlo, že po 10 dnoch OČR sa dať na PN. Samozrejme ak budem mať chapavu lekarku a vymysli mi nejaku diagnozu :-).

jajka001_

bohuzial, je to tak. a navyse, ocr je desat kalendarnych dni, nie pracovnych, takze sa tam rata aj vikend, hoci ten sa samozrejme neplati.
ked bol moj syn dlhsie chory,tak som myslela ze ci sa neda ze ukoncit ocr a znovu zacat. lekar mi to tak nedal, ze to sa neda. ze na jednu diagnozu jedna ocr. nemoze mi dat ocr a ukoncit a na druhy den zas ocr s tou istou diagnozou.

Renata528

Takže po 10 dňoch už matke nikto nič neplati ani poisťovňa? To je blbe lebo ak som na PN tak tých prvych 10 dni mi plati zamestnavatel a potom dalšie dni poistovna. Škoda aj s OČR to tak nie je :-( . No super a ak budem musieť byť s dieťatom napr dva mes. doma tak jedine už neplatene volno si musim zobrať? Ak nebudem mať ani dovolenku? Potom z prace na vyplatu nedostanem ani korunu a navyše ma aj vyhodia.

jajka001_

preco? lebo máme také skvelé zákony. totiž 10 dní je platených. potom už nie. môže byť s ním ale zamestnávateľ ani štát jej nič nedá. ako to rieši? dovolenkou napríklad.

Renata528

Prečo len 10 dni je OČR? A ak je dieťa v nemocnici tri týždne a matka tam chce byť s nim? Tak ako to rieši matka? Alebo keď je navyše po prepusteni z tej nemocnice s nim matka doma ešte dalšie dva týždne alebo viacej?