Nadmerná ospalosť? hypersomnia/narkolepsia

Príspevok v téme: Nadmerná ospalosť? hypersomnia/narkolepsia
Erik-Kubica

Dobrý deň,

mám 21 rokov, pracujem v kancelárii(4h denne) a doma programujem web stránku/y, som fajčiar.

Už dlhé roky sa ľahko unavím, podľa rodičov je dôvodom, že nerobím žiadnu fyzickú prácu a sedím iba pred počítačom. (pred 2 rokmi som trávil približne 6-10 hodín pred PC teraz už iba 1-6 hodín kvôli práci)

Čítanie kníh ma uspáva už od základnej školy, ak začnem čítať po 10-15 minútach začnem zívať a chytá ma spánok, to mi robil problém aj v škole pri učení, ale aj také knihy ma uspávajú ktoré ma zaujímajú napr. výuka programovania.

Posledné 3-4 týždne dosť rýchlo zabúdam, mama mi povie nech spravím 4-5 vecí kým sú v práci z toho 1 Často zabudnem.

Ak si pozriem jeden film tak tiež ma chytá spánok.

Priemerne spím 7 hodín, zriedkavo aj 10, ale rozdiel cez deň nevidím.

Ako príklad uvediem dnešný deň.
Vstával som o 5:30 do 6:00 som pil pohár kávy a pritom fajčil. Do 7:00 som sa osprchoval a pripravil na cestu do Štúrova, cesta trvala približne 15 minút, potom som išiel peši dole do mesta do kooperativy tam som vybavil poistenie, šiel som na poŠtu zaplatil som, a išiel som obvodný úrad, pešo som išiel hore na 6. poschodie stál som na mieste 45 minút, všetko som vybavil, potom som čakal na autobus posediačky cca hodinu, išiel som domou...

Počas dňa som už pociťoval únavu, ale doma som bol taký unavený že by som bol schopný zaspať za 5 minút. Umyl som si tvár aby ma to trocha prebralo, najedol som sa a išiel som čakať priateľku do zastávky, potom sme išli ku nej domov, dali sme si kávu, ja som si ľahol lebo som už bol veľmi unavený a rýchlo som aj zaspal. Spal som približne hodinu a zobudil som sa fit, odvtedy prešlo pár hodín a som znova unavený.

Si myslím, že mnoho ľudí ma oveľa ťažší deň a viac vyčerpávajúci a sú menej unavený.
keď som prečítal článok o hypersomnii som ihneď všimol niektoré náznaky a som ihneď sem napísal.

čo mám spraviť?

Ďakujem

Erik-Kubica

spankovym apnoe, ano aj toto bolo presne opísané v článku, pravdepodobne toto to bude.
pred chvíľkou som prečítal o narko.. to som aj hneď vybral z možností.

čo sa týka budíka, telefón vo Flight Mode (keď je datová komunikácia úplne vypnutá) tak rozdiel medzi tým a budíkom by nemal byť. Uvidím či to pomôže, ak budem mať nejaké peniaze tak si zakúpim budík ktorý je aspoň taký hlasný ako môj telefón, ktorý mám je hrozne tichý. A kúpim si tiež nejaké čaje.

Ďakujem ti za pomoc dúfam pomôže, pretože nie len mne ale aj priateľke to už ide na nervy že stále iba spím a som unavený.

Ešte raz Ďakujem :-)

kabel

narkolepsia je extremne nutkave zaspavanie, kedy pacient zaspi pri AKEJKOLVEK cinnosti-pri umyvani riadov, pri plateni v obchode, hocikedy, pricom zvacsa spadne na zem. potom su zvlastne formy narkolepsie sprevadzane napriklad halucinaciami, desivou hrozou, ochrnutim s nemoznostou sa pohnut a podobne
ani jedno z toho evidentne nie je tvoj pripad

co sa tyka chrapania-ak trpis spankovym apnoe (pouzi google), mozes trpiet extremnou unavou cez den, lebo v noci sice spis, ale totalne nekvalitne, akoby si ani nespal. potvrdenie diagnozy sa stanovuje v spankovom laboratoriu, kde si monitorovany celu noc. nasledkom spankoveho apnoe mozu byt casom infarkt, mozgova prihoda a pod.

v prvom rade u teba-upravit zivotospravu.
kup si budik, aby si nemal mobil pri hlave
dalej zdrava strava, pravidelny sport, relaxacia

Erik-Kubica

"co sa tyka narkolepsie, ta sa prejavuje inak" preto sa vlastne pýtam ci uvazujem spravne.

-notebook mam na písacom stole, zvyčajne programujem čítam mail, a niekedy si zahrám. (nerád ho používam inde)
-Keby že nemám mobil vedľa seba na stolíku tak sa naň nezobudím.
-Okrem toho všetky spotrebiče sú vypnuté (zvyknem počuť aj šum vypnutých reproduktorov, musím ich vytiahnuť z elektriky)
- Priateľka hovorí, že chrápem skoro stále a rodičia, že ma počujú iba zriedkavo chrápať.

Ohľadom spánku
- pravidelný spánok bude asi naj ťažšie zaviesť, týždenne 2-3x musím ísť o 23:00 do štúrova autom a vtedy sa dostanem do postele o 00:00.
-niekedy zas cez deň som unavený a v noci som fit a vtedy začnem programovať a pocit ospalosti cítim iba ráno o 3tej (ale toto je asi 1x za mesiac) a vtedy pôjdem spať.

kabel

vecer si uvar medovkovy alebo levandulovy caj, navodzuju spanok, upokojuju, rano vstanes cerstvejsi

a este jedna vec-nechrapes nahodou?

kabel

hypersomnia je len latinsky povedane, ze si nadmerne spavy, neriesi to vsak priciny, je to cisto popisny termin

-v prvom rade treba upravit zivotospravu-pravidelny rezim spanku a bdenia (v rovnaku hodinu ist spat a v rovnaku vstavat bez ohladu na den), dlzka spanku 8 hodin, nenalievat sa kavou, ale zdravo sa najest, strava bohata na vitaminy, mineraly, bielkoviny a zdrave tuky, pravidelny sport (nie tesne pred spanim)
-postel pouzivat vylucne na spanok, pripadne na sex, ziadny notebook, ziadne pozeranie telky z postele a podobne.
-vecer dokladne vyvetrat, snazit sa spat co najdalej od elektrospotrebicov, nenechavat zapnute v spalni v zasuvke ziadne pristroje, nespavat s mobilom blizko hlavy (napr
na stoliku)