Kto vie po madarsky a aj po slovensky?

dandaD

Ja velmi pekne dakujem vsetkym, za vase vysvetlenia a aj linky.
Ja by som sa velmi rada naucila po madarsky, ale neviem, ci take kurzy sa vobec otvaeaju. Madarcina je ozaj velmi tazko naucitelny jazyk a aj slovensky jazyk je tazky. Su tak rozdielne a preto sa necudujem, ze na Juhu Sl. sa mnohi stari ludia uz po slovensky hovorit naucit nedokazali.
Ja som slovenka a chcem skusit hovorit po madarsky a velmi by som prosila, aby deti z juhu slovenska sa ucili po slovensky. V detstve to vsetkym ide lepsie.
Vsetkym Vam dakujem.

Filip TT

V Uhorsku bola 900 rokov uradna rec latincina - to bola aj v inych europskych krajinach. Az pocas 19. storocia, ked prislo osvietenectvo ziskali navrch narodne jazyky. No a to znamenalo zjednotenie rozdrobenych krajin, ktore hovorili jednym jazykom typu Nemecko a Taliansko a rozpoad mnohonarodnostnych monarchii typu Rakusko-Uhorsko a Osmanska risa.

Joleen

Maďarčina nie je ťažká je to moja materinskà reč a radšej rozprávam po maďarsky ako po slovensky. Uhorsko je dnešné Maďarsko. Určite si počula aj o Rakúsko uhorskej monarchii ( Sissi )

sk.m.wikipedia.org

www.gymza.sk

mreferaty.aktuality.sk

adka....

Isten sa neda rozlozit ,to je jedno slovo ,ako boh,samozrejme na s je makcen a pri slove koszonom su na o dvojbotky.

dandaD

dakujem za odpovede.

prosim, este dalsie, ak sa orientujete.
Skuste mi prosim prelozit tuto frazu dopodrobna.
Da sa to rozlozit na ISTE - NEM. ?
Nemoze to byt nieco trochu drsnejsie?
BOZE MOJ. ISTE /makcen nad S/ je Boze?
NEM je asi zapor , cize NIE.
Da sa tato 'fraza' pretlmocit otrocky?
Zaujima ma aj to, ako sa tento ugrofinsky /podla mna velmi zaujimavy a tazky/jazyk dostal sem, medzi slovanske a ako je vobec mozne, ze mohlo vobec existovat nejake Uhorsko, kedze jazyky mame tak rozdielne?

Napiste prosim o tom co viete, pripadne ma odkazte na dalsie vzdelavanie. Vdaka.