Alergia je najčastejšie chronické ochorenie v Európe. Podľa Európskej akadémie alergológie a klinickej imunológie (EAACI) ňou aktuálne trpí 150 miliónov Európanov a do roku 2025 by to mala byť až polovica populácie EÚ. Pozreli sme sa preto na to, čo presne alergia je, aké všetky druhy už dnes sú, ako sa za posledné roky posunula jej liečba no aj na to, pri ktorej z alergií sme na tom oveľa lepšie, ako si myslíme.
Vedci zistili, že ľudia narodení na jeseň a v zime majú vyššie riziko vzniku potravinových alergií. Môže tiež existovať súvislosť medzi potravinovými alergiami u detí a nedostatkom vitamínu D v ranom veku.
Alergény môžeme definovať ako chemické, fyzikálne alebo biologické faktory vyskytujúce sa v životnom prostredí, ktoré u citlivej – hypersenzitívnej časti populácie vyvolávajú alergické reakcie. Schopnosť alergizovať závisí od druhu alergénu, jeho množstva, doby pôsobenia, miesta vstupu a od stupňa precitlivenosti daného organizmu.