Narodili ste sa počas jesene? Je pravdepodobné, že vás potrápi tento zdravotný problém!

Vedci zistili, že ľudia narodení na jeseň a v zime majú vyššie riziko vzniku potravinových alergií. Môže tiež existovať súvislosť medzi potravinovými alergiami u detí a nedostatkom vitamínu D v ranom veku.
Deti narodené počas jesene môžu častejšie trápiť alergie

Zdroj: Pexels.com

Ročné obdobie je rizikoým faktorom pre vznik alergií

Zdá sa, že výskyt alergií v posledných rokoch narastá, čoraz viac detí , ale aj dospelých, trpí v minulosti neznámymi kožnými či potravinovými alergiami a intoleranciami.

Odborníci sa preto snažili presne určiť príčinu nárastu alergií. Pri hľadaní príčiny vedci z National Jewish Health (NJH) zistili, že ročné obdobie, počas ktorého sa človek narodí, by mohlo hrať hlavnú úlohu pri vývoji alergií.

Pozreli sme sa na každé dieťa liečené na našej klinike a u tých, ktoré sa narodili na jeseň, bola oveľa väčšia pravdepodobnosť, že ich bude trápiť atopický ekzém,“ uviedla vo vyhlásení vedúca autorky štúdie Jessica Hui.

Nejde pritom o prvý výskum, ktorý poukazuje na podobný záver. Štúdia z roku 2012 publikovaná v časopise European Journal of Allergy and Clinical Immunology tiež zistila, že ročné obdobie narodenia dieťaťa je rizikovým faktorom pre vznik potravinových alergií, hoci dôvod zostáva neznámy.

Iná štúdia, publikovaná v roku 2011 v časopise Annals of Allergy, Asthma, & Immunology, tiež zistila, že deti narodené na jeseň a v zime majú vyššie riziko vzniku potravinových alergií.

Vedci počas tejto štúdie dokonca zistili, že detí s potravinovými alergiami do 5 rokov sa počas dvoch sezón výskumu narodilo až 59%.

Autori oboch štúdií sa v záveroch domnievajú, že môže existovať súvislosť medzi potravinovými alergiami u detí a nedostatkom vitamínu D v ranom veku.

Vedci teda predpokladajú, že výskyt alergií môže súvisieť aj so sezónnymi výkyvmi slnečného žiarenia.


Mohlo by vás zaujímať:

Imunologička radí: ako rozlíšiť alergiu od príznakov koronavírusu?

Alergici, noste rúška, odporúča ÚVZ. Pomôžu vám zvládnuť tieto najsilnejšie alergény