Baklažán po neapolsky
Rozpis na 4 porcie
- 2 baklažány pokrájané pozdĺžne na plátky hrubé asi 1 cm
 
Neapolská omáčka
- 1 šálka olúpaných paradajok
 - 2 strúčiky cesnaku posekaného nahrubo
 - 1 polievková lyžica petržlenovej vňate posekanej najemno
 - 1 polievková lyžica bazalky posekanej na rezance (10 lístkov si necháme na ozdobu)
 - 3 polievkové lyžice olivového oleja
 - 4 – 6 polievkových lyžíc parmezánu
 - morská soľ
 
Postup
Rúru na pečenie predhrejeme na maximálny výkon. Baklažán poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a jemne posolíme. Opekáme v rúre na funkcii gril do zlatista. Po dopečení dáme na každý plátok baklažánu lyžicu paradajkovej omáčky a posypeme strúhaným parmezánom. Ozdobíme lístkom bazalky a podávame.
Príprava omáčky
Olivový olej zohrejeme v hrnci, kým začne voňať. Znížime príkon tepla a pridáme cesnak. 1 minútu opekáme a pridáme paradajky. 3 minúty varíme na miernom príkone tepla, pridáme petržlenovú vňať.
Potrebné nástroje/náradie
- plech na pečenie
 - nôž a doska na krájanie
 - panvica
 
Čas prípravy: 20 minút
Poznámka kuchára
Plátky baklažánu môžete opiecť aj v panvici s nelepivým povrchom a plochým dnom.
Ak si chcete tento recept ešte viac urýchliť, použite hotovú omáčku napríklad sugo alle olive e pomodoro.
Poznámka lekára
Baklažán – podobne ako biele tofu – absorbuje do seba takmer akúkoľvek chuť, ale aj veľa tuku, preto ho aj v tomto recepte opekáme nasucho. Keď budete baklažán pripravovať aj inak, strážte si ho na tej panvici, pretože ani nezbadáte ako, a vypije vám niekoľko polievkových lyžíc oleja. Každá lyžica oleja nesie do vás asi 500 kJ (= 120 kcal) a to znamená asi 15 minút behu. Ak si ten tuk, samozrejme, nechcete nechať na sebe.
Pre portál zdravie.sk vypracoval a poskytol MUDr. Igor Bukovský, PhD.
Ambulancia klinickej výživy, august 2009