Výborný koláč s pórom

Pór je podobný cibuli a cesnaku, bez ktorých si chutnú prípravu jedla ťažko predstaviť. Pór rozhodne podporí naše zdravie, ibaže sa mu nedostáva takej pozornosti ako si zaslúži. Môžeme to zmeniť. Vyskúšajte výborný koláč s pórom.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Prečo si dať pór?

Prečo sa pór považuje za „zeleninu prevencie“? Obsahuje vitamíny A, B, C, E a K, z minerálnych látok sú to draslík, vápnik, fosfor, železo, mangán a selén. Pór podporuje imunitu, čistí organizmus. Pozitívne ovplyvňuje telo i myseľ. Jednoducho skvelá zelenina. Je nesmierne veľa možnosti, ako ho využiť. Najvhodnejšie je surový. V zelenej časti sa podľa všetkého nachádza viac vitamínov, ako v bielej, ibaže tá je chutnejšia. Čím je menší pór, tým je lepší - chutnejší. Výborný je na chlebe namiesto cibuli, ale aj v šalátoch, v polievke alebo  v koláči.

Čo budeme potrebovať?

  • 1 väčší pór
  • 200 g celozrnnej múky
  • 1 KL prášku do pečiva
  • 2 PL tuku na pečenie
  • 150 g nízkotučného tvrdého syra
  • 2 vajcia
  • 1  PL oleja 
  • 1 – 2 strúčiky cesnaku 
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

Múku premiešame s práškom do pečiva, pridáme tuk,  jedno vajce, štipku soli a vypracujeme hladké cesto. Hotové cesto necháme 30 minút oddychovať na chladnom mieste. Medzitým si pripravíme náplň. Pór olúpeme, nakrájame na drobno a podusíme na oleji. Vychladnutý zmiešame s vajcom, pridáme prelisovaný cesnak, nastrúhaný syr a podľa chuti osolíme, okoreníme. Odležané cesto rovnomerne (na hrúbku asi 1 cm) roztlačíme do kruhovej formy vystlanej papierom na pečenie. Jemne popicháme vidličkou alebo špajdľou. Na vrch rozložíme pripravenú zmes a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 30 minút. Upečené vyberieme a asi po 5 minútach vyklopíme. Koláč je výborný teplý i na studeno.


TIP do kuchyne:
Čisteniu póra treba venovať pozornosť, nečistoty sa môžu dostať aj pod listy. Odrežeme korienky a zelené listy navrchu, pokrájame na kolieska a umyjeme pod tečúcou vodou.