Karfiol v mletom mäse

Zeleninovo-mäsové jedlo, ale predsa viac zeleniny ako mäsa. Ocenia ho najmä ľudia, ktorí dávajú prednosť zelenine, ale v zásade neodmietajú ani mäso. Máte radi karfiol? Rozhodne vyskúšajte tento recept.

Karfiol obsahuje z pomedzi zeleniny najviac ľahko stráviteľných bielkovín. Obsahuje vitamíny: A, B1, B2, B6, E, C i vitamín K. Pripraviť ho môžeme na rôzne spôsoby, samostatne i v kombinácii s mäsom.

Čo budeme potrebovať?

  • 1 stredne veľký karfiol
  • 500 g bravčového pliecka
  • 100 g syru
  • 3 vajcia
  • 1 rožok
  • 150 ml mlieka
  • 1 PL horčice
  • 1 PL kečupu
  • ½ PL mletá kapia so soľou
  • mleté čierne korenie
  • podľa chuti bylinky (petržlenová vňať, pažítka)

Postup

Dobre očistený karfiol varíme v osolenej vode asi 5 minút. Necháme vychladnúť a rozoberieme ho na ružičky. Rožok nakrájame na kocky, namočíme v mlieku a vyžmýkame. Mäso pomelieme, pridáme jedno vajce, namočený rožok, soľ, korenie a dobre vymiešame. Vytvarujeme placky, do každej obalíme ružičky karfiolu a uložíme do vymastenej zapekacej misy. Pečieme v predhriatej teplovzdušnej rúre pri teplote 175°C asi 30 minút. Medzi tým si v mlieku rozšľaháme dve vajíčka, pridáme horčicu, kečup, mletú kapiu, rozšľaháme a podlejeme karfiol. Pečieme ešte ďalších asi 10 minút. Následne posypeme strúhaným syrom, a už len krátko dopečieme. Výbornou prílohou je zemiaková kaša a zeleninový šalát.

**TIP do kuchyne:** Aby sme dosiahli snehobielu farbu karfiolu, do vriacej vody pridáme trochu mlieka a štipku soli.