Zeleninovo-mäsové jedlo, ale predsa viac zeleniny ako mäsa. Ocenia ho najmä ľudia, ktorí dávajú prednosť zelenine, ale v zásade neodmietajú ani mäso. Máte radi karfiol? Rozhodne vyskúšajte tento recept.
Karfiol obsahuje z pomedzi zeleniny najviac ľahko stráviteľných bielkovín. Obsahuje vitamíny: A, B1, B2, B6, E, C i vitamín K. Pripraviť ho môžeme na rôzne spôsoby, samostatne i v kombinácii s mäsom.
Čo budeme potrebovať?
- 1 stredne veľký karfiol
- 500 g bravčového pliecka
- 100 g syru
- 3 vajcia
-
1 rožok
-
150 ml mlieka
-
1 PL horčice
-
1 PL kečupu
-
½ PL mletá kapia so soľou
-
mleté čierne korenie
-
podľa chuti bylinky (petržlenová vňať, pažítka)
Postup
Dobre očistený karfiol varíme v osolenej vode asi 5 minút. Necháme vychladnúť a rozoberieme ho na ružičky. Rožok nakrájame na kocky, namočíme v mlieku a vyžmýkame. Mäso pomelieme, pridáme jedno vajce, namočený rožok, soľ, korenie a dobre vymiešame. Vytvarujeme placky, do každej obalíme ružičky karfiolu a uložíme do vymastenej zapekacej misy. Pečieme v predhriatej teplovzdušnej rúre pri teplote 175°C asi 30 minút. Medzi tým si v mlieku rozšľaháme dve vajíčka, pridáme horčicu, kečup, mletú kapiu, rozšľaháme a podlejeme karfiol. Pečieme ešte ďalších asi 10 minút. Následne posypeme strúhaným syrom, a už len krátko dopečieme. Výbornou prílohou je zemiaková kaša a zeleninový šalát.
**TIP do kuchyne:**
Aby sme dosiahli snehobielu farbu karfiolu, do vriacej vody pridáme trochu mlieka a štipku soli.
|