Čo môže byť počas sychravej jesene lepšie ako si otvoriť pohár zaváranej zeleniny, lekváru alebo ovocia a ucítiť závan leta? Využite letné mesiace k tomu, aby ste si zavarili čo najviac prázdninových plodov. Tieto recepty sú navyše bez chemických konzervantov, teda sa nemusíte báť, že by ste svojmu telu dopriali niečo nezdravé.
Keď sa povie karfiol, čo vám ako prvé zíde na um? Vyprážaný karfiol so zemiakmi, prípadne tatárskou omáčkou? Už asi tušíte, že toto nebude tá najlepšia a najzdravšia cesta ako pripraviť karfiol. Skúsite ho tentokrát inak?
Zeleninovo-mäsové jedlo, ale predsa viac zeleniny ako mäsa. Ocenia ho najmä ľudia, ktorí dávajú prednosť zelenine, ale v zásade neodmietajú ani mäso. Máte radi karfiol? Rozhodne vyskúšajte tento recept.
Karfiol - biele „ružičky“ obsahujú zdraviu prospešné látky. Karfiol obsahuje veľa vitamínu C, nájdeme v ňom aj vitamín B12, B9, vitamín H a minerálne látky - vápnik, fosfor, draslík, med, jód, železo a flór. Je ľahko stráviteľný a patrí medzi obľúbené druhy zeleniny, predovšetkým pri redukčnej diéte.
Dlhý čas panoval názor, že najzdravšie potraviny sú tie pestrofarebné – zelené ako špenát, modré ako čučoriedky či červené ako paprika. Americký odborník na zdravú výživu Jonny Bowden s týmto názorom súhlasí, no aj podľa neho existuje pár výnimiek, medzi ktorými nechýbajú huby alebo karfiol.
Recept na karfiolovú ryžu
Recept na ryžovú polievku so zeleninou
Recept na ryžo-krúpy so zeleninou
Recept na zeleninové rizoto