Kyslá kapusta aj bez suda

Niet nad domácu kyslú kapustu, no nie vždy máme možnosť naložiť si ju do suda. Ak máte chuť a čas vyskúšajte tento recept, po troch až piatich dňoch ju môžete konzumovať, a navyše máte absolútnu vitamínovú bombu pre zdravie.

Kyslá kapusta Zdroj foto: Shutterstock.com

Kapusta v surovom stave obsahuje 2x viac vitamínu C ako citrón. Oceníme ju najmä v sychravom a chladnom počasí.

Čo budeme potrebovať?

  • 1 hlávka kapusty (asi 1 400 g)
  • 1 PL soli
  • 1 PL rasci
  • 2 ks bobkový list 
  • 1 jablko

Postup

Kapustu očistíme a nakrájame na tenké rezance alebo nastrúhame na kuchynskom robote. Nasolíme, posypeme celou rascou, pridáme bobkový list, potlačíme a necháme postáť, kým nepustí šťavu (asi 2 hodiny). Kapustu natlačíme do umytých, osušených pohárov (750 ml), ktoré majú pevný uzáver. Do každého pohára vložíme po dve štvrtinky jablka. Uložíme na tmavé a chladné miesto (cca 10°C). Asi po 4 - 5 dňoch máme výbornú domácu kyslú kapustu.