Horehronská vianočná šošovicová polievka

Slávnostný vianočný jedálny lístok v niektorých lokalitách Slovenska tvorí okrem kapustnice aj šošovicová polievka. V každej rodine je zrejme trochu iná, ale určite vždy dobrá, veď je vianočná! Inšpirujte sa a pripravte si tieto Vianoce trochu iné menu.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • 150 g šošovice
  • 200 g zemiakov
  • 200 ml mlieka
  • 1 údené koleno
  • 2 PL hladkej múky
  • 4 PL oleja alebo bravčovej masti
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 4-6 strúčikov cesnaku
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • ½ ČL mletého čierneho korenia
  • 2- 4 guľôčky čierneho korenia
  • 1-2 bobkové listy
  • soľ podľa chuti

Postup

Najskôr si uvaríme údené koleno spolu s bobkovým listom, cibuľou a celým korením. Šošovicu si uvaríme zvlášť. Z oleja, múky, prípadne bravčovej masti, urobíme zápražku, pridáme mletú červenú papriku, mleté korenie, soľ a zalejme vývarom z údeného mäsa. Necháme zovrieť, prisypeme nadrobno nakrájané zemiaky. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme uvarenú šošovicu, nakrájané údené mäso a podľa potreby dochutíme soľou a korením. Servírujme s opečenými hubami na masle, podľa chuti môžeme pridať kyslú smotanu.


Vyskúšajte tiež:

Detvianska vianočná kapustnica