Detvianska bryndzová polievka

Bryndza - biele zlato. Má blahodarný účinok na zdravie.Prípravou jedla z bryndze urobíme pre svoje zdravie nesmierne veľa. Je to potravina, ktorej sa pripisuje účinok na znižovanie tlaku krvi i cholesterolu.
Bryndzou bojujeme **proti rednutiu kostí a tiež proti zažívacím problémom.** Pravda vždy treba čítať etiketu. Pravá bryndza musí obsahovať viac ako 51 % ovčieho syra. Ak povieme slovo bryndza, najčastejšie nás napadnú halušky alebo pirohy, ibaže výborné sú aj polievky a nátierky. Čo poviete na takú „Detviansku bryndzovú polievku"?

Čo budeme potrebovať?

  • 500 g zemiaky
  • 300 bryndza
  • 500 ml mlieko
  • 50 g maslo
  • soľ
  • pažítka, prípadne kôpor
  • 100g gazdovská slanina

Postup

Bryndzu rozmiešame s maslom a prevareným mliekom. Zemiaky očistíme, nakrájame na drobné kocky a dáme variť do osolenej vody (iba toľko, aby voda zaliala zemiaky). Keď sú zemiaky uvarené, pridáme pripravenú bryndzu, rozmiešanú s maslom a prevareným mliekom. Odstavíme pred bodom varu. Ozdobíme posekaným kôprom (na vrch môžeme a nemusíme pridať opraženú slaninku – podľa chuti).