Pivová francúzska polievka

Francúzku kuchyňa a pivo patria k sebe. Polievka je grunt a pivo jej pridá výbornú chuť. Pivo obsahuje veľa vitamínov a ďalších látok, ktoré pri kontrolovanej konzumácii pozitívne podporuje zdravie.

Pivová francúzska polievka Zdroj foto: Shutterstock.com

Okrem draslíka a sodíka je zastúpený vápnik, fosfor, horčík a kremík. Z vitamínov patrí prvenstvo skupine vitamínov B (thiamin, riboflavin, pyridoxín, niacín a kyselina listová). Pivo je považované za tekutý chlieb, ibaže úžitok z neho budeme mať len vtedy, ak budeme mať jeho konzumáciu pod kontrolou.

Prečítajte si, čím sa vyznačuje typická francúzska kuchyňa

Čo budeme potrebovať?

  • 1 stredne veľký pór
  • 1 menšiu cibuľu
  • maslo
  • hladkú múku
  • 250 ml sladkej smotany
  • 1 vaječný žĺtok
  • 1 l kuracieho, prípadne hovädzieho vývaru
  • ½ litra svetlého piva (skôr sladké)
  • 100 g karotky
  • 2 PL kyslej smotany

Postup

Na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pór, pridáme hladkú múku a krátko opražíme. Pridáme vývar, pivo, soľ, korenie a varíme asi 20 minút. Uvarenú polievku rozmixujeme, pridáme sladkú smotanu so žĺtkom, opäť rozmixujeme. Najemno nastrúhame karotku a ochutíme kyslou smotanou. Servírujme tak, že na tanier dáme kôpku karotky s kyslou smotanou a opatrne dolejeme pivovou polievkou.