Partneri
ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk Klik-Klinik - online doktori
Internet.sk
Internet.sk ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk

Hráškové rizoto s lososom (pstruhom lososovitým)

Mnohí poznajú rizoto v kombinácii zeleniny a mäsa. Napadlo vás ale niekedy zameniť mäso za rybu? Tento recept je možno trošku netradičný v tom, že ryba, v našom prípade losos alebo pstruh lososovitý, sa varí vo vode.

hraskove_rizoto_losos Zdroj foto: súkr.archív

Pstruh lososovitý je druh pstruha, ktorý sa podobá najmä svojím ružový sfarbením, ale i chuťou lososovi. Obsahuje však menej tukov a pri jeho konzumácií je potreba dávať pozor na kosti.

Naopak, losos sa predáva zväčša bez kostí a obsahuje viac tukov. Neľakajte sa však, tieto tuky sú prospešné pre náš organizmus a metabolizmus, a pokiaľ nezjete celých 300 gramov naraz, neuškodia vám.

My sme v tomto recepte použili pstruha lososovitého, či však použijete pstruha alebo lososa, je to na vás. Princíp a i chuť je rovnaká.

Čo budeme potrebovať (na 4 porcie)?

  • 250 g ryže arborio (môžete použiť aj inú, akú máte radi)
  • 300 g lososa/pstruha lososovitého
  • ½ pórika
  • 1 menšiu cibuľu
  • 150 g mrazenej zmesi mrkvy a hrášku
  • cca 30 g pravého masla
  • 1 PL olivového oleja
  • petržlenovej vňaťky
  • soľ, čierne korenie
  • citrón

Postup

Ako prvé si lososa očistíme od kože, nakrájame na väčšie kusy a dáme variť do osolenej vriacej vody tak, aby bol losos úplne pod vodou. Varíme cca 15-20 minút, kým je losos mäkký. Potom vyberieme a necháme chvíľku vychladnúť.

Zatiaľ si na panvici na troche masla a olivového oleja osmažíme pórik a cibuľku, ktoré sme si nakrájali na malé kúsky. Pridáme ryžu a ešte chvíľku osmažíme. Postupne prilievame vodu, v ktorej sa varil losos a miešame. Môžeme pridať ešte trochu soli, treba však ochutnávať, keďže voda z lososa je slaná. Postupne naďalej prilievame vodu, až kým nie je ryža hotová.

Zmes mrkvy a hrášku si dáme uvariť do osolenej vody, scedíme a primiešame ho k hotovej ryži. Pridáme aj štipku mletého čierneho korenia. Nakoniec primiešame zvyšok masla a malé rukami natrhané kúsky lososa. Pokvapkáme šťavou z citróna, pridáme nakrájanú petržlenovú vňať, poslednýkrát premiešame a môžeme servírovať.

Výživové hodnoty (1 porcia) so pstruhom lososovitým:

  • 403 kCal
  • 21 g Bielkovín
  • 52 g Sacharidov
  • 13 g Tukov

Výživové hodnoty (1 porcia) s lososom:

  • 480 kCal
  • 22 g Bielkovín
  • 52 g Sacharidov
  • 20 g Tukov

Pozrite si aj tento recept:

Lososová praženica so špenátom