Pečený karfiol s bryndzovým dipom

Keď sa povie karfiol, čo vám ako prvé zíde na um? Vyprážaný karfiol so zemiakmi, prípadne tatárskou omáčkou? Už asi tušíte, že toto nebude tá najlepšia a najzdravšia cesta ako pripraviť karfiol. Skúsite ho tentokrát inak?

Pečený karfiol Zdroj foto: Súkr. archív

Najlepšie je konzumovať karfiol surový, keďže tak si zachováva všetky svoje živiny. Ale, povedzme si úprimne, komu chutí surový karfiol? Ďalšou možnosťou je pripraviť ho na pare, keď si tiež zachováva pomerne veľa živín. No a ďalšou alternatívou je upiecť ho v rúre. Trvá to dlhšie ako príprava na pare, ale výsledok stojí za to. Pokrm obsahuje menej sacharidov a viac tuku, vďaka bryndzi.

Čo budeme potrebovať (na 2 porcie)?

  • pol hlávky karfiolu

  • 100 g pravej slovenskej bryndze

  • 1 PL smotany/alebo bieleho jogurtu

  • 1 PL olivový olej

  • soľ, korenie, mletá červená paprika

Postup

Karfiol si pokrájame na ružičky. Zapekaciu misu vymastíme olivovým olejom, pridáme karfiol, ktorý posolíme, okoreníme a pridáme aj červenú papriku. Všetko dobre premiešame, aby sa koreniny dostali všade, a dáme do rúry piecť na 180 stupňov. Po asi 45 minútach bude karfiol hotový. Zatiaľ si pripravíme bryndzový dip - zmiešame bryndzu s bielym jogurtom alebo smotanou a poriadne premiešame.

Môžeme podávať s dipom v miske zvlášť, alebo karfiol rovno zmiešať s dipom na spôsob bryndzových halušiek. Na vrch môžeme dať trošku zelenej vňaťky a servírujeme.


Vyskúšajte tiež:

Karfiol v chrumkavom župane