Valencia paella

Ide o regionálne španielske jedlo, ktoré sa vyskytuje v oblasti Valencie. Tamojší obyvatelia ho považujú za svoje národné jedlo. Je z ryže podobné rizotu či pilafu, ktorý je typický skôr pre Východnú a Strednú Európu.

Paella Zdroj foto: Shutterstock.com

Na prípravu paelly existuje veľa receptov, v zásade môžeme hovoriť o troch druhoch: paella na valencijský spôsob, paella s morskými plodmi a paella mix. Pripravuje sa na hlbšej panvici – typické jedlo z „jedného hrnca“.

Čo budeme potrebovať?

  • 250 g kuracieho mäsa
  • 250 g králičieho mäsa
  • 2 väčšie paradajky
  • 200 g bielej fazule
  • 200 g červenej fazule
  • 250 g ryže
  • vetvička rozmarínu
  • 1 liter vývaru alebo vody
  • podľa chuti soľ a korenie

Postup

Na panvici zohrejeme olej, prudko opražíme na drobné kúsky nakrájané mäso, krátko podusíme vo vlastnej šťave. Pridáme na kocky nakrájané paradajky, časť vývaru, prípadne vodu a vetvičku rozmarínu. Necháme povrieť 5-10 minút, vetvičku rozmarínu vyberieme. Pridáme udusenú ryžu, štipku šafranu, podľa potreby pridávame druhú časť vývaru. Podľa chuti okoreníme a osolíme. Tesne pred koncom varenia pridáme zvlášť uvarenú bielu a červenú fazuľu. Dobre premiešame a necháme chvíľu postáť. Servírujeme teplé.


Čítajte viac o španielskej kuchyni