Višňové strakoše

Ovocie je najlepšie čerstvé, ale mimo sezóny nám dobre poslúži aj kompót. Desať deko višní obsahuje 1 g bielkovín, 0,3 g tuku a 1,6 g vlákniny, z tomu vitamíny i minerálne látky. No, neuvarte si ich!

Višňové strakoše Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • 500 g hrubej múky
  • 2-3 varené zemiaky
  • 1 vajce
  • 300 ml vody
  • 1 KL soli
  • zavárané višne
  • na posypanie: mak, cukor a maslo

Postup

Múku prevzdušníme, pridáme soľ, pretlačené zemiaky, rozšľahané vajce a vlažnú vodu. Vypracujeme vláčne cesto. Medzitým višne scedíme, odkôstkujeme a obalíme do cesta. Strakoše (jednu višňu obalenú v ceste) vkladáme potupne do vriacej osolenej vody. Keď strakoše vyplávajú na povrch, vyberieme ich sitkom, posypeme makom, cukrom a prelejeme roztopeným maslo.


Prečítajte si viac:

Česká a moravská kuchyňa - to nie je len „vepřo, knedlo, zelo"