Česká a moravská kuchyňa

Česka kuchyňa má dlhú históriu, ovplyvnenú keltským a slovanským pôvodom. Križovatkou Európy bola krajina ovplyvňovaná zo všetkých strán. Často nemeckou kuchyňou, najmä bavorskou, rakúskou, ale tiež maďarskou kuchyňou.

Česká a moravská kuchyňa Zdroj foto: Shutterstock.com

Základom českej kuchyne je ľudová kuchyňa a suroviny, ktoré sa vypestovali doma. Každý kraj, dokonca každá dedina, má svoje zvyky, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu. A tak sa aj dnes stretávame s typickými jedlami na púti, na jarmoku, na Veľkú noc, pri stavaní májov, počas zabíjačky, na Vianoce i na oslavy Nového roka.

Charakteristika českej kuchyne

Typická česká kuchyňa nie je veľmi zdravá. Bohatá je na kalorické jedla, prevláda v nej veľké množstvo tučných a múčnych jedál. Typické pre českú kuchyňu sú knedle do polievok (závarky), k hlavnému jedlu (rožkové, zemiakové) i ovocné knedle.

Moravská kuchyňa

Často sa stretávame s pojmom moravská kuchyňa. Z literatúry sa dozvedáme, že moravská kuchyňa je termín viac-menej nepresný. Vo väčšine prípadov sú recepty podobné alebo rovnaké, líšia sa iba názvom. Napríklad placky – stryky, názov je z Valašska, ale podobné placky pod názvom gorole a kucmoch sa pripravujú aj v ostatných regiónoch. Napriek tomu niektoré tradičné jedla dostali prívlastky „moravské“, ako moravské údené mäso, moravský vrabec, a tak sú vo všeobecnosti považované za typicky moravské jedlá.

Moravská kuchyňa sa prelína s českou, slovenskou a na Ostravsku cítiť vplyv poľskej kuchyne. Kapusta je zelenina obľúbená vo všetkých krajoch. Všade sa však pripravuje trochu inak. Česká kapusta je suchšia. Moravská je redšia, zahustená strúhaným syrom alebo zemiakom.

České menu

Spravidla začína polievkou, špeciálnou polievkou je „krkonošké kyselo“, polievka z chlebového kvásku, sušených húb, zemiakov a vajec. Niektoré jedlá zľudoveli, ako vyprážaný bravčový rezeň, ktorý je obdobou viedenského teľacieho alebo maďarský guláš.


Prečítajte si tiež:

Poľská kuchyňa je plná zeleniny a polievok

Čo preslávilo českú kuchyňu?

  • Pražská šunka a údeniny

  • typické polievky – zemiaková, šošovicová

  • korenie, najčastejšie sa používa rasca, majorán, cesnak, ligurček a pamajorán

  • třeboňský kapor

  • pečené mäso, kapusta, knedľa (vepřo, knedlo, zelo)

  • pečená hus, kačka

  • husté, často smotanové omáčky, ktorými sa prelieva pečené alebo dusené mäso

  • pivný syr (bol vyvinutý v Krkonošiach - syr z kravského mlieka, ale k jeho pôvodu sa hlási aj Nemecko)

  • preslávené pardubické pečivo (perník, medovníčky)

  • kúpeľné oblátky a minerálne vody

  • becherovka – bylinný likér

  • české pivo, zo známych pivovaroch v Plzni, Budějoviciach a v Prahe

  • zelenina - typické znojemské uhorky

  • ovocie - marhule, slivky (kompóty, ale tiež slivovica, marhuľovica)

Pozornosť si zaslúži receptár typicky českých pokrmov - Magdalény Dobromily Rettigovej, ktorá spísala Domácu kuchárku. Prvé vydanie sa objavilo v roku 1826, a potom vychádzala ešte viac ako 100 rokov.

Dnes môžeme českú kuchyňu charakterizovať ako typicky stredoeurópsku, vyznačujúcu sa špecifickými prvkami českej kuchyne, v ktorej sa presadzujú zásady novodobej racionálnej výživy.


Prečítajte si aj tento článok:

Poľská kuchyňa je plná zeleniny a polievok