Syrové cestoviny - Käsespätzle

Najznámejšou oblasťou na výrobu syrov je Tirolsko, práve tam sa vyrábajú jedinečné horské syry – špičkové produkty zo srdca Álp. Viete, ako si pripraviť rakúsku špecialitu - domáce Käsespätzle – syrové cestoviny (podlhovasté cestoviny hádzané z lopatky)?

Syrové cestoviny - Käsespätzle Zdroj foto: Shutterstock.com

Niektoré gazdinky používajú tri druhy syra, niektoré používajú na prípravu cesta vodu, iné dávajú do cesta mlieko, prípadne cestoviny zjemňujú bylinkami.

Čo budeme potrebovať?

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 ml mlieka
  • 4 vajcia
  • 1 ČL soli
  • 2 väčšie cibule
  • 250 g strúhaného syra podľa chuti
  • 80 g masla
  • ½ KL bieleho mletého korenia
  • štipka mletého muškátového orieška

Postup

Z múky, mlieka, vajec, muškátového orieška, korenia a soli vypracujeme polotuhé cesto. Šľaháme, prípadne miešame, až kým sa netvoria bublinky. Medzitým si necháme v hrnci zovrieť vodu a osolíme. Pomocou lopatky a dlhého noža vytvárame spätzle. Cesto si roztrieme v tenkej vrstve po celej dĺžke lopatky, oddeľujeme dlhé pásy a rýchlym pohybom hádžeme do vriacej vody. Necháme ich krátko povrieť (asi 2 minúty), keď vyplývajú na povrch vyberieme sitkom a prelejeme studenou vodou. V panvici opražíme cibuľku, pridáme spätzle a nastrúhaný syr. Dobre premiešame a servírujeme.


Čítajte viac: