Fotorecept: gratinované zemiaky so zelerom a šampiňónmi

Pripravte si chutný obed, v ktorom hrá hlavnú úlohu zeler. Zeler je vhodný pre reumatikov a diabetikov, upokojuje a podporuje trávenie.
Gratinované zemiaky so zelerom a šampiňónmi

Dobrú chuť! | Zdroj: súkr.archív

Zeler

Je to obľúbená zelenina pestovaná pre svoje buľvy a listy. List zeleru pôsobí močopudne, je vhodný pre reumatikov a diabetikov, upokojuje a podporuje trávenie. Obsahuje veľa éterických olejov, vďaka ktorým je výrazne aromatická. Zelerové listy obsahujú veľa vitamínu C a sú vhodné ako dochucovadlo do pokrmov. Je to výrazná korenina balkánskej, stredomorskej, americkej a anglickej kuchyne. Zelerová vňať aj semeno sú súčasťou koreninových zmesí na grilovanie.

  • znižuje hladinu cholesterolu
  • pôsobí ako prírodné diuretikum
  • znižuje krvný tlak
  • znižuje zápaly
  • podporuje chudnutie
  • zmierňuje stres
  • predchádza predčasnému starnutiu

Vyskúšajte aj tento chutný recept:

Mrkvovo-koriandrová polievka


Fotorecept: Gratinované zemiaky so zelerom a šampiňónmi

Suroviny (pre 4 osoby):

  • 40 g masla
  • 500 g zemiakov
  • 1 zeler
  • 200 g šampiňónov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvo postrúhaný muškátový oriešok
  • 400 g sladkej smotany

Príprava:

Rúru vyhrejte na 180°C . Ohňovzdornú misku alebo pekáč vymastite trochou masla.

Fotopostup prípravy gratinovaných zemiakov so zelerom a šampiónmi nájdete v galérii.