Pripravte si chutný obed, v ktorom hrá hlavnú úlohu zeler. Zeler je vhodný pre reumatikov a diabetikov, upokojuje a podporuje trávenie.
Dobrú chuť! | Zdroj:
súkr.archív
Zeler
Je to obľúbená zelenina pestovaná pre svoje buľvy a listy. List zeleru pôsobí močopudne, je vhodný pre reumatikov a diabetikov, upokojuje a podporuje trávenie. Obsahuje veľa éterických olejov, vďaka ktorým je výrazne aromatická. Zelerové listy obsahujú veľa vitamínu C a sú vhodné ako dochucovadlo do pokrmov. Je to výrazná korenina balkánskej, stredomorskej, americkej a anglickej kuchyne. Zelerová vňať aj semeno sú súčasťou koreninových zmesí na grilovanie.
- znižuje hladinu cholesterolu
- pôsobí ako prírodné diuretikum
- znižuje krvný tlak
- znižuje zápaly
- podporuje chudnutie
- zmierňuje stres
- predchádza predčasnému starnutiu
Vyskúšajte aj tento chutný recept:
Mrkvovo-koriandrová polievka
Fotorecept: Gratinované zemiaky so zelerom a šampiňónmi
Suroviny (pre 4 osoby):
- 40 g masla
- 500 g zemiakov
- 1 zeler
- 200 g šampiňónov
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ, mleté čierne korenie
- čerstvo postrúhaný muškátový oriešok
- 400 g sladkej smotany
Príprava:
Rúru vyhrejte na 180°C . Ohňovzdornú misku alebo pekáč vymastite trochou masla.
Fotopostup prípravy gratinovaných zemiakov so zelerom a šampiónmi nájdete v galérii.