Ricottu radíme medzi krémové syry. Vzniká zo srvátky, čo je zostatková tekutina, ktorá sa tvorí pri výrobe bežných syrov. Je veľmi zdravá, plná vitamínov a dajú sa z nej pripraviť rôzne pochúťky.
Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj:
súkr.archív
Ricotta
Doslovne znamená "prevarený" a konzistenciou pripomína náš jemný tvaroh, no chuťovo je oveľa jemnejšia a bez kyslej príchute. Ricottový tvaroh, vzniknutý po prevarení a precedení je biely, ľahko sladkastý a obsahuje približne 13% tuku. Má mäkkú a jemne hrudkovitú konzistenciu so sladkastou delikátnou chuťou.
Ricotta má nízky obsah tuku a soli, je veľmi dobre stráviteľná. Na jej výrobu sa používa kozie, ovčie ale aj kravské mlieko.
Viete, čo všetko sa v ricotte nachádza?
Ricotta je bohatá na proteíny, obsahuje vápnik, sodík, draslík a fosfor. Z vitamínov sa v nej nachádza vitamín B1, B2, B3 a vitamín A. Pre svoj nízky obsah tukov a kalórií ju môžete zaradiť do jedálnička ako to diétnejšiu variantu mascarpone.
Využitie v kuchyni
Ricottu využijete v sladkých i slaných pokrmoch talianskeho pôvodu. Používa sa do omáčok na cestoviny, ako náplň do raviol, takisto ju môžete pridať do slaných nátierok, ale aj do chuťoviek či k zapekanej zelenine. Hodí sa do rôznych múčnikov a dezertov - napr. Crostata di Ricotta - klasický taliansky tvarohový koláč. Jej ľahká, svieža a sladkastá chuť najviac vynikne, keď sa konzumuje pokvapkaná kvalitným medom alebo v kombinácii s čerstvým ovocím.
Vyskúšajte aj tento chutný recept:
Tvarohové kanapky
Fotorecept: nákyp s ricottou a špenátom
Suroviny pre 4 osoby:
Fotopostup prípravy nákypu s ricottou a špenátom nájdete v galérii.