Fotorecept: zelerová polievka s pečeným cesnakom

Aj napriek charakteristickému, často nepríjemnému zápachu, je cesnak odjakživa obľúbený a patrí medzi najúčinnejšie (nielen ľudové) prírodné liečivá. Skvele ochutí mnohé pokrmy, napríklad aj polievky.
Fotorecept: zelerová polievka  s pečeným cesnakom

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív

Cesnak

V staroveku i v stredoveku bol prakticky jediným dezinfekčným prostriedkom pri infekčných chorobách. Cesnak obsahuje takmer 400 rôznych liečivých a ľudskému organizmu prospešných zložiek. 

Cesnak sám nepôsobí tak účinne ako cesnaková tinktúra - silný extrakt, ktorý do minúty zabije vírusy aj baktérie. Na rozdiel od surového cesnaku sa omnoho lepšie vstrebáva a nespôsobuje žalúdočné ťažkosti.

Kuchynské využitie cesnaku

Pri narušení bunečnej steny kuchynského cesnaku sa silica nazvaná alicín mení na kyselinu pyruvovú a kyselinu dipropensulfenovú, ktoré sa hneď transformujú na alicín. Alicín na vzduchu oxiduje na diallyldisulfid. Vďaka tejto reakcii vzniká charakteristická cesnaková aróma, ktorá patrí medzi charakteristické arómy jedál z kuchýň celého sveta.

Cesnak kuchynský sa používa ako prísada v surovom stave, ako aj prísada varených jedál, studených a varených omáčok či na výrobu extraktov v (olivovom) oleji, vo forme rôznych pást z čistého nasoleného cesnaku alebo aj v zmesiach s paradajkami, zázvorom...

Liečivé účinky cesnaku

Cesnak kuchynský má široké použitie, nielen ako zelenina, ale aj v ľudovom liečiteľstve. Má protibakteriálne účinky, napomáha vykašliavaniu pri ochorení horných dýchacích ciest. Podporuje uvoľnenie prietoku krvi, je dobrý na zníženie vysokého krvného tlaku, hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Má vysoký obsah vitamínov A, B1, B2 a C, znižuje riziko výskytu nádorových ochorení, pôsobí aj proti črevným parazitom.

Vyskúšajte tiež:

Syrové guľky s cesnakom a bylinkami


Fotorecept: zelerová polievka s pečeným cesnakom

Suroviny:

• 1 zeler

• 4 ks petržlenu

• 2 ks zemiakov

• 1 cibuľa

• 2 hlávky cesnaku

• smotana na šľahanie (cca. 1,5 dcl)

• korenie, soľ, zeleninový vývar (najlepšie domáci, môže byť aj zmrazený), muškátový oriešok, bobkový list

Fotopostup prípravy zelerovej polievky s pečeným cesnakom nájdete v galérii.