Šmirkas - tradičná bryndzová nátierka

Nátierky nie sú vôbec náročné na čas, a pri troche snahy dokážeme vyčarovať zdravé raňajky, desiatu, či rýchle občerstvenie pre návštevy. Klasickou nátierkou je nátierka bryndzová známa tiež ako šmirkas. Pôvod slova pochádza z nemeckého slova Schmirkäse, čo v preklade znamená roztierateľný syr.
Šmirkas - tradičná bryndzová nátierka

Šmirkas - tradičná bryndzová nátierka | Zdroj: Shutterstock.com

Potrebujeme:

  • 100 g bryndze,
  • 100 g masla,
  • 1 väčšiu cibuľu, prípadne zväzok jarnej cibuľky,
  • štipka soli,
  • 2 ČL mletej papriky.

Postup:

  1. Bryndzu vymiešame s maslom, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, dochutíme mletou červenou paprikou a štipkou soli.
  2. Servírujeme natreté na pečive.

Tip: Nátierky môžeme doplniť čerstvou zeleninou oblohou, prípadne nasekanými bylinkami.

Užitočná rada: Nátierky sú najlepšie čerstvé, ak dávame nátierku do chladničky, potom cibuľu pridáme až pred servírovaním, po osolení cibuľa pustí šťavu a nátierka stráca požadovaný tvar.


Pripravte si viac tradičných receptov z brynde. Nájdete ich v tomto zozname:

Tradičné slovenské recepty z bryndze alebo bez minulosti by nebolo prítomnosti