Nátierky nie sú vôbec náročné na čas, a pri troche snahy dokážeme vyčarovať zdravé raňajky, desiatu, či rýchle občerstvenie pre návštevy. Klasickou nátierkou je nátierka bryndzová známa tiež ako šmirkas. Pôvod slova pochádza z nemeckého slova Schmirkäse, čo v preklade znamená roztierateľný syr.
Potrebujeme:
- 100 g bryndze,
- 100 g masla,
- 1 väčšiu cibuľu, prípadne zväzok jarnej cibuľky,
- štipka soli,
- 2 ČL mletej papriky.
Postup:
- Bryndzu vymiešame s maslom, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, dochutíme mletou červenou paprikou a štipkou soli.
- Servírujeme natreté na pečive.
Tip: Nátierky môžeme doplniť čerstvou zeleninou oblohou, prípadne nasekanými bylinkami.
Užitočná rada: Nátierky sú najlepšie čerstvé, ak dávame nátierku do chladničky, potom cibuľu pridáme až pred servírovaním, po osolení cibuľa pustí šťavu a nátierka stráca požadovaný tvar.
Pripravte si viac tradičných receptov z brynde. Nájdete ich v tomto zozname:
Tradičné slovenské recepty z bryndze alebo bez minulosti by nebolo prítomnosti