Bryndzové kysnuté pagáčiky

Bryndzové pagáčiky boli odjakživa srdcovou záležitosťou starých mám. Také nekúpite! Inšpirujte sa a vyčarujte si vôňu a chuť kuchyne starej mamy.
Bryndzové kysnuté pagáčiky

Bryndzové kysnuté pagáčiky | Zdroj: Shutterstock.com

Potrebujeme:

  • 500 g polohrubej múky,
  • 250 g bryndze,
  • 250 g tuk (Palmarín, Hera)
  • 2 dl kyslej smotany,
  • 1 ČL soli,
  • 1 kocku droždia,
  • 100 ml mlieka,
  • 2 ČL cukru,
  • 1 vajíčko na potretie,
  • semienka,
  • strúhaný eidam.

Postup:

  1. Najskôr si pripravíme z droždia, vlažného mlieka a cukru kvások, ktorý necháme 10 -15 minút kysnúť.
  2. K múke pridáme kvások, bryndzu, tuk a kyslú smotanu. Mlieko a soľ pridávame podľa potreby. Vypracujme cesto a necháme asi 1 hodinu kysnúť.
  3. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme na dve polovice.
  4. Rozváľame na hrúbku 1 až 1 ½ cm, vykrajujeme kolieska, ktoré necháme ešte 10 – 15 minút podkysnúť. Potom ich potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  5. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 175 °C – 180°C (podľa druhy rúry) asi 15 minút.

Máte radi brynzu? Vyskúšajte aj tieto recepty:

Tradičné slovenské recepty z bryndze alebo bez minulosti by nebolo prítomnosti