Človek žijúci v 21.storočí trpí ochoreniami, na vzniku ktorých sa nesprávna strava podieľa vysokým percentom. Až 60% ochorení je spôsobených dlhoročnou nesprávnou výživou. Čo je potrebné vedieť, aby sme tomu predchádzali?
Ide o absces (opuzdrený priestor plný hnisu) v pečeni. Pôvodcom ochorenia je parazit - Entamoeba histolytica.
Salmonelóza je infekcia, ktorá sa u človeka sa prejavuje ako akútne hnačkové ochorenie. Pôvodcom je baktéria rodu Salmonela enterica, ktorá má okolo 100 sérovarov vyvolávajúcich ochorenie u ľudí. Najčastejšie sa vyskytujúcicm sérovarom je Enteritidis.
V horúčavách, aké nás sprevádzajú v letných dňoch, je veľmi dôležité správne skladovanie potravín. Ak ich skladujeme pri vyššej teplote, dochádza k množeniu mikroorganizmov, pokazeniu a v prípade, že sa v nich nachádzajú choroboplodné mikroorganizmy, je aj vysoké riziko vzniku ochorení.
Brušný týfus (typhus abdominalis) – typická ľudská infekcia, postihujúca tenké črevo. Pôvodca – baktéria Salmonella typhi abdominalis.
Gardnerov syndróm je polypóza postihujúca črevá s častým výskytom nádorov mäkkých tkanív (lipómy, myómy).
Cholera je akútna infekčné ochorenie, ktoré postihuje tráviaci trakt. Pôvodcom ochorenia je bektéria Vibrio cholerae, ktorá produkuje enterotoxín. Spôsobuje rozsiahle epidémie až pandémie.
Gangréna je infekcia tkanív baktériami zo skupiny klostrídie (clostridium perfringens)
Botulizmus je otrava (intoxikácia), ktorá vzniká u zvierat z krmív a u ľudí z potravín obsahujúcich jedy (toxíny) baktérie Clostridium botulinum.
Nie je celkom zrejmé, prečo hnačka veľakrát sprevádza ženskú menštruáciu, no i tak je to jeden z častých problémov žien. Ako tomu predísť?