Plienková dermatitída (plienkový zápal kože)

Plienková dermatitída patrí k zvláštnej forme chronickej kontaktnej dermatitídy, kedy sa mechanické a chemické dráždenie v danom prostredí kombinuje so superinfekciou.

babatko_prebalovanie_11-2-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Príčiny vzniku

Ako samotný názov napovedá, príčinou plienkovej dermatitídy je používanie plienok u detí, pôsobenie moču, stolice a potu a mechanické dráždenie plienok na citlivú detskú pokožku.

Medzi vnútorné príčiny ochorenia patrí detská pokožka, ktorá je tenšia, náchylnejšia k zraneniam, menej odolná voči infekcii. Obsahuje viac vody, má zvýšenú priepustnosť – aplikované lieky na pokožku prenikajú hlbšie, z tohto dôvodu sa majú pri prevencii aplikovať iba prípravky určené na detskú pokožku. Koža novorodenca a dojčaťa má nižšiu činnosť mazových žliaz, je suchšia, menej odoláva vonkajším vplyvom.

K vonkajším príčinám zaraďujeme menej časté prebaľovanie, používanie nevhodných krémov, mydiel a prísad do kúpeľa, nadmerné „obliekanie“, balenie jedinca, veľmi časté a dlhotrvajúce kúpanie, ktoré vysušuje pokožku. Stav zhoršuje častá a riedka stolica.


Prečítajte si tiež:

Baliť či nebaliť novorodenca "na široko?"

Príznaky

Na poškodenej detskej koži pozorujeme začervenanie pokožky (erytém), môžu sa objaviť pľuzgieriky (vezikuly), vo vážnejších prípadoch odreniny (erózie) a chrasty. Tieto prejavy, na rozdiel od seboroickej dermatitídy, nenachádzame na kožných riasach. Vzhľad kože sa môže meniť počas dňa. Pri pridružení kvasinkovej infekcie môže koža mokvať.

Diagnóza

Anamnéza a klinický obraz, typické príznaky na poškodenej koži, dostatočne poukazujú na diagnózu.

Liečba

Zásadnou otázkou liečby je zamedzenie styku s vyvolávajúcou škodlivinou. Lokálne kortikosteroidné masti a nesteroidné masti a mäkké pasty, antihistaminiká, antiseptické roztoky.

Prevencia

Pri predchádzaní plienkovej dermatitídy je potrebné dodržiavať nasledovné opatrenia:

  • dieťa prebaľovať podľa potreby, vziať do úvahy citlivosť a stav jeho pokožky

  • stolicu vždy dôsledne odstrániť z jeho telíčka (napr. rýchlym osprchovaním)

  • kúpať dieťa podľa potreby, stačí 1 – 3x týždenne

  • pri kúpaní používať čo najdlhšie čistú vodu bez prísad (osvedčilo sa používanie prevarenej a odstátej vody, prípadne vody destilovanej – z lekárne, nie technickej!!!) babatko_kupel_11-2-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

  • používať ochranné detské krémy

  • pri používaní látkových plienok ich prať pri 90 stupňoch v práškoch určených na tento účel, zostatok prášku na pranie dobre vypláchnuť.


Literatúra:

  • BUCHVALD, J., BUCHVALD, D. Dermatovenerológia. Bratislava, SAP – Slovak Academic Press, s.r.o. 2002. 497 s. ISBN 80-89104-03-7.

  • HEGYI, E., STODOLA, I., HEGYI, V. Moderná terapia dermatovenerologických chorôb v lekárskej praxi. Bratislava, Hegprof. 1993. 352 s. ISBN 80967035-0-1.

  • ANTOŠOVÁ, M. Plienková dermatitída. [online].  [Cit. 2013-17-07]. Dostupné na:


Prečítajte si aj tento článok:

Baliť či nebaliť novorodenca "na široko?"


Recenzovaný odborný článok

modrofuzik111

Plienkova dermatitida je pre babatko velmi neprijemna. Citi sa nekomfortne a nevie, co sa s nim deje. Preto viac place, je mrzute. Tiez sme si tym presli. Vyskusali sme mnozstvo veci. Zostali sme pri bepanthene. Je to fajn kremik, vytvori ochranny filter, ktory dermatitide zabrani.

pe84

Bepanthen je u nás veľmi osvedčený krémik, využila som ho pri oboch deťoch keď boli malé a aj teraz po ňom občas siahneme, hoci sú škôlkári, keď majú zaparené ritky, aj sami si ho pýtajú, lebo vedia, že im pomôže... Bepanthen Care je pre deti veľmi príjemný krémik, je jemný, neštípe ich, rýchlo im to ukľudní a pomôže :)

gastanko2016

malý mal už pár krát riadne vyštípaný zadoček. Hlavne keď nám išli zúbky a mal riedku stolicu. Vždy som ho poriadne umyla, vysušila a natrela ho bepanthenom extra. Krém pokožku ukľudnil a začervenanie rýchlo zmizlo.