Počas Veľkej noci treba jesť a piť striedmo

Veľkonočné sviatky bývajú často veľkým náporom na tráviacu sústavu mnohých Slovákov. Primár Miroslav Paľko ľuďom radí, aby aj na Veľkú noc poznali mieru, a to platí tak pre konzumáciu alkoholu, ako aj sviatočných pokrmov.

Vo väčšine domácností nájdeme počas sviatkov jari na veľkonočnom menu údenú šunku, vajíčka, klobásky, veľkonočné koláče a alkohol. Údené mäso, klobásy a slanina obsahujú veľké množstvo kuchynskej soli, tukov, dusičnanov a rakovinotvorných látok. Sú veľmi ťažko stráviteľné, mali by sa konzumovať len symbolicky a v malom množstve. Ľudia s ochoreniami žalúdka, žlčníka a podžalúdkovej žľazy by ich nemali jesť vôbec. Mnohokrát zjedenie týchto dobrôt je začiatkom ich cesty na chirurgickú ambulanciu a hospitalizáciu v nemocnici počas sviatkov, uviedol Paľko. "Vajíčko je pre kresťanov oddávna symbolom prichádzajúcej jari a života. Obsahuje síce väčšie množstvo cholesterolu, ale obsahuje aj dobre stráviteľné bielkoviny, tuk s vysokým obsahom nenasýtených kyselín, množstvo minerálov, vitamínov a stopových prvkov. Proti striedmemu užitiu vajíčok počas veľkej noci nemožno namietať. Veľmi výhodné je vajíčko konzumovať spolu so zeleninou a ovocím, napríklad s červenou cviklou. Zelenina a ovocie pomôžu nášmu organizmu spracovať cholesterol obsiahnutý vo vajíčku,“ vysvetlil Paľko a dodal, že k neodmysliteľnému druhu pohostinnosti v slovenských domácnostiach počas Veľkej noci patrí aj konzumácia alkoholu. Ako uviedol, aj v tomto smere je vhodné poznať mieru, pretože nadmerná konzumácia tvrdého alkoholu a miešanie viacerých druhov alkoholických nápojov môže skončiť až hospitalizáciou v nemocnici.

Zdravá Veľká noc

  • Mali by ste dať prednosť bielemu mäsu pred tmavým a úprave "na prírodno“ pred vyprážaním a grilovaním.
  • Dochucovadlá používajte s mierou - zdravšie je využiť bylinky, kravské maslo, jogurt či sterilizovanú šťavu z paradajok ako majonézu, tatársku omáčku a kečup.
  • V jedálnom lístku by vám nemalo chýbať veľa vlákniny, ktorá napomáha vyprázdňovaniu (obsahuje ju celozrnné pečivo i špeciálne prípravky).
  • Nutný je aj dostatok čerstvej zeleniny a ovocia.
  • Dôležité je kontrolovať príjem sacharidov a tukov, dávať pozor na krémové zákusky s margarínom. Namiesto toho uprednostniť tvaroh, ovocie a čokoládu s vysokým obsahom kakaa.
  • Zdravší je panenský olivový olej ako rafinovaný rastlinný.
  • Po prejedení by ste si mali dopriať aspoň krátky očistný pôst, napríklad vynechaním obeda alebo večere.
  • Lepšie je konzumovať víno, než tvrdý alkohol a alkoholické nápoje je vhodné zapíjať nealkoholickými.
  • Prijímajte veľkého množstva tekutín, najmä vody, minerálok a bylinných čajov a vyhýbajte sa sýteným nápojom, ktoré obsahujú veľa cukru