O alergénoch v jedlách informujú už aj niektoré reštaurácie

Každý, kto trpí intoleranciou laktózy alebo alergiou na potraviny, si dáva pozor na to, čo zje. Ako si však poradiť v reštaurácii, kde nepoznáme presné zloženie jedla? Niektoré reštauračné zariadenia našťastie začali v jedálnych lístkoch uvádzať, aké alergény sa v jedlách nachádzajú.

Každý, kto trpí intoleranciou laktózy alebo alergiou na potraviny, si dáva pozor na to, čo zje. Ako si však poradiť v reštaurácii, kde nepoznáme presné zloženie jedla? Niektoré reštauračné zariadenia našťastie začali v jedálnych lístkoch uvádzať, aké alergény sa v jedlách nachádzajú.

Rôzni ľudia mávajú ťažkosti s rôznymi zložkami jedál, ktorým sa snažia vyhýbať. Problém nastáva v reštauráciách, kde nie je jasné, čo všetko pri príprave pokrmu majster kuchár použil. Našťastie sa situácia začína pomaly meniť a aj reštaurácie začínajú uvádzať, ktoré jedlo by vám mohlo spôsobiť nepríjemnosti.

Ĺudí s alergiami a intoleranciami na niektoré zložky potravín, napríklad laktózu, lepok, vajcia alebo arašidy pribúda. Aby sa vyhli riziku a aby bolo jasné, aké alergény jednotlivé jedlá obsahujú, nariadila Európska komisia povinnosť informovať spotrebiteľa o zložení. Táto povinnosť sa týka zariadení spoločného stravovania, aké nájdeme napríklad v školách alebo nemocniciach.

Neočakávané problémy môžu nastať v prípade, že sa ide napríklad na pracovný obed do neznámej reštaurácie. Čašník by mal poznať menu a aj obsah jedál, no nie vždy je to tak a mnohí nevedia, ktoré z jedál by mohli vyvolať alergickú reakciu. V takej situácii zostáva zistiť ingrediencie od kuchára, no väčšina ľudí radšej zvolí jedlo, pri ktorom má istotu, že sa v ňom ten jeho alergén nenachádza.

„V poslednej dobe som si všimol, že mlieko v jedlách označujú na jedálnych lístkoch už aj niektoré reštaurácie. To ľudom s intoleranciou laktózy uľahčuje stravovanie v takýchto zariadeniach,“ hovorí Rastislav Stolárik zo združenia Intolerancia laktózy. Ak uvidia v menu takéto upozornenie, no aj tak majú na jedlo chuť, môžu laktózovo intolerantní siahnuť po výživovom doplnku s enzýmom laktáza. Stačí si dať pár minút pred jedlom tabletku a riziko problémov s trávením mlieka je zažehnané.

Intoleranciu laktózy má na svedomí nedostatok enzýmu laktáza v tenkom čreve, ktorý rozkladá laktózu (mliečny cukor) na jednoduchšie cukry. Prejavuje sa tráviacimi problémami, hnačkami alebo kŕčmi. Existuje viacero príčin vzniku intolerancie laktózy. Najčastejšie je to strata schopnosti tráviť mlieko vzniknutá vekom, práve tento typ sa objavuje u každého piateho Slováka.


Intolerancia laktózy nie je choroba, ide o stav, pri ktorom ľudské telo neprodukuje enzým laktáza v dostatočnom množstve. Telo tak nemôže štiepiť láktózu — zložený mliečny cukor, ktorý v prípade, že sa dostane do hrubého čreva, spôsobuje ťažkosti. Miera intolerancie laktózy stúpa vekom.