Ako funguje naša koža?

Viete si predstaviť, že ste oblečený do odevu vyrobeného z vodeodolného, vzduchotesného, pružného materiálu, ktorý drží telesnú teplotu a pohyb? Je to vaša koža.

Nahá žena Zdroj foto: Shutterstock.com

Koža tvorí asi 1/10 kg celkovej hmotnosti, s celkovou plochou cca 1,8 m2, je najväčším orgánom nášho tela. Okrem toho, že nám udáva vzhľad a tvar, chráni nás a plní množstvo dôležitých funkcií pre správne fungovanie celého organizmu. Neustále v nej prebiehajú nepretržité zmeny. Je tvorená niekoľkými vrstvami, ktoré zohrávajú dôležité úlohy v ich náväznosti.

Funkcie kože

  • Ochranná – ochranná bariéra umožňuje styk medzi vonkajším prostredím a vnútornými orgánmi, pred fyzikálnymi vplyvmi (poranením, pôsobením UV žiarenia, pred biologickými a syntetickými vplyvmi (mikroorganizmy, chemikálie)
  • Termoregulačná – pomocou kože dokážeme udržať telesnú teplotu – udržiava konštantnosť telesnej teploty (ochladzovanie, ohrievanie)
  • Senzorická – koža je zmyslovým orgánom – vnímame teplo, chlad, bolesť, tlak, štípanie, svrbenie, pohladenie.
  • Imunitná -  podieľa sa na činnostiach imunitného systému.

Povrch nášho tela môžeme porovnať k neustálemu bojisku dobrého a zlého. Umožňuje nám styk s vonkajším svetom.

Epidermis

Pokožka (epidermis) je najvrchnejšia vrstva kože, v ktorej neprestajne prebieha proces rastu a zániku kožných buniek. Premena trvá približne 21 až 30 dní, vekom sa tento proces spomaľuje.

Funkcie vrstvy epidermis

  • Povrch je tvorený plochými odumretými bunkami, sú súčasťou ochranného  kyslého obalu kože, ktorý má za úlohu chrániť telo pred vplyvmi vonkajšieho prostredia (bráni vzniku škodlivých chemických látok, mikroorganizmov,...).
  • Tým že vrchné vrstvy sú tvorené keratínom (rohovinová látka) je koža pevná. Pri jej obrane zhrubne. 
  • Vyúsťujúce kanáliky na tvorbu potu a mazu nás chránia pred nadmerným pôsobením vody, preto je „vodotesná“. A bránia koži zatoxikovať sa.
  • V tejto vrstve sa odohráva aj proces sfarbenia kože. Čiže podľa toho, koľko pigmentu (melanínu) sa nám tvorí, natoľko je koža charakteristicky hnedá. Látka melanín nás chráni pred ultrafialovým žiarením (slnečnými lúčmi).

Ochrana epidermis

Ochranný kožný plášť by sme si teda mali chrániť. Má určitú merateľnú hodnotu pH 4,5 – 6,6.

I keď sa koža bráni prirodzeným spôsobom, aby sa do pokožky nedostali odlišné látky ako je zloženie ochranného kožného plášťa, je potrebné pleť čistiť a chrániť ju vhodnou starostlivosťou kozmetickými prípravkami.

Vplyvom znečisteného prostredia sa naša pokožka neustále zanáša, čo nám spôsobuje nesprávne pracovanie funkcií kože (napríklad jej dýchanie (prijímanie kyslíka a vylučovanie oxidu uhličitého), potenie a tvorba mazu, ktoré sa zúčastňujú na termoregulácií a detoxikácii).


Prečítajte si tiež:


Dermis

Pod pokožkou je tesne uložená hrubšia vrstva zamša (dermis). Je to málo známa pravda, ale prezrádza náš vek navonok.

Funkcie vrstvy dermis:

  • Základom už nie sú bunky, ale poprepletané vlákna, ktoré majú za úlohu dodávať pleti pohyb a pružnosť (elastín, vekom sa jeho sila tvorby znižuje, preto sa vytvárajú vrásky)
  • Pevnosť (kolagén viaže na seba vodu preto je pleť vypnutá, starnutím nedostatočnou funkciou neviaže na seba vodu, pleť ochabuje).
  • Aby nám nebola zima či príliš teplo, teda o termoreguláciu, sa nám starajú kožné cievky, chĺpky a potné žľazy uložené v tejto vrstve.

Výživné zložky sa do kože dostávajú cez zamšu. Moderná kozmetológia preto venuje pozornosť najmä účinkom na túto vrstvu kože.

Tuk

Ďalšou dôležitou súčasťou a najhlbšie položenou vrstvou kože, či sa nám to páči alebo nie, tvorí mäkká a pružná podložka pre kožu, tuk.

Funkcie vrstvy tuku:

  • Umožňuje pohyb kože proti svalom a vnútorným orgánom a tak chráni pred tlakom a poškodením.
  • Tukové bunky sú dôležitou zásobárňou energie a vody.

Ich množstvo je u každého jednotlivca rôzne. Do vienka ich dostávame narodením a ich počet sa počas života nemení. Teda ak priberieme naše tukové vankúšiky napuchnú, podobne ako špongia vložená do vody, počas života sa však nezmení ich počet.

stastnablcha

podla tohto by som vzhladom na mnozstvo tuku mala mat prenadhernu vlacnu plet :) a vlastne aj mam :) trochu si pomoze clovek chemiou (zas dobry krem je na nezaplatenie). je fakt ze pokial hlavne vo vyssom veku neda zena pleti co potrebuje tak sa to ukaze. skoda ze som na to prisla dost neskoro :( ale uz sidavam pozor a kozmetila len z lekarne - mam Nuance - a sem tam zbehnut ku kozmeticke robi divy