Hliva ustricová posilní vašu imunitu a zregeneruje orgány

Hliva je cudzopasná huba a žije na kmeňoch stromov, z ktorých čerpá zdraviu prospešné látky. Patrí medzi jedlé huby s vysokou nutričnou hodnotou.

hliva_ustricova_2-2-2016-hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Táto huba, rastúca na stromoch, má liečivé účinky a konzumuje sa celá. Okrem benefitov pre zdravie je vhodná aj pri chudnutí, keďže má nízku energetickú hodnotu a podporuje metabolizmus tukov.

Čo všetko obsahuje?

Obsahuje uhľohydráty, proteíny, esenciálne aminokyseliny, vitamíny (B1, B2, B3, B5, B7, C, D, K) a minerály (Ca, Fe, Mg, P, K, Se, Na, Zn). Cenná je najmä pre obsah polysacharidu s názvom β-D-glukán, čo je biologicky aktívna prírodná látka so širokým priaznivým spektrom pôsobenia na ľudský organizmus.


Prečítajte si tiež:

Jedzte huby, predídete chorobám!

Účinky na imunitný systém

V súvislosti s beta glukánom sa najčastejšie hovorí o jeho imunostimulačných schopnostiach – teda priaznivom vplyve na imunitu. V skutočnosti tento, síce dôležitý priaznivý efekt na ľudský organizmus, nie je jediný, ktorý nám beta glukán ponúka. Beta-glukány aktivizujú makrofágy, čo sú bunky imunitného systému podieľajúce sa na fagocytóze, teda bunky zabezpečujúce ochranu pred baktériami a inými cudzorodými látkami.

Beta-glukán sa naviaže na receptory nachádzajúce sa na povrchu imunitných buniek. Dôsledkom tohto zväzku je ešte výraznejšia aktivita buniek imunitného systému a účinnejší boj s patogénmi v organizme.

Ďalšie účinky

Vďaka antioxidačným účinkom niektorých obsiahnutých látok pomáha hliva chrániť bunky pred pôsobením voľných radikálov. Okrem toho pôsobí na posilnenie nervového systému, pomáha udržiavať správnu hladinu cholesterolu v krvi a regeneruje vnútorné orgány. A v neposlednom rade lieči aj niektoré kožné ochorenia ako napríklad ekzém či akné.

V akej forme ju konzumovať?

Svoj jedálniček si môžete spestriť napríklad hlivovou polievkou, šalátom s hlivami alebo ju môžete zapiecť s mäsom. Takisto je dobrá s cestovinami alebo so zemiakmi či do omáčok. hliva_polievka-2-2-016

Zdroj foto: Shutterstock.com

Recept na hlivovú polievku

Ingrediencie:

  • 250 g hlivy ustricovej

  • 3 zemiaky

  • 1 cibuľa

  • 1 strúčik cesnaku

  • 2 PL hladkej múky

  • 2 PL sladkej mletej papriky

  • 1 kocka bujónu

  • 1 ČL drvenej rasce

  • soľ, korenie, majoránka, petržlenová vňať podľa chuti

  • smotana na varenie podľa chuti

Postup:

Hlivu nakrájame na kúsky, vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Pridáme rascu a zemiaky nakrájané na kocky. Varíme asi 20 minút, pokiaľ zemiaky nezmäknú.

V hrnci orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme červenú papriku a múku. Zalejeme ich 1 litrom studenej vody a pridáme kocku bujónu a čierne korenie. Potom privedieme k varu.

Pridáme hlivu ustricovú spolu so zemiakmi, majoránku, roztlačený cesnak a nakoniec posolíme a pridáme smotanu na varenie.


Prečítajte si aj tento článok:

Jedzte huby, predídete chorobám!

Bea93

Veľmi zaujímavý článok. Osobne užívam doplnky z medicínskych húb už dlhšiu dobu a som veľmi spokojná. Samozrejme dôležitá je aj správna životospráva. Odporúčam doplnky od Aloha medicinals ktorý tu majú zastúpenie na www.immunityassist.sk , sú ochotní a dodanie je veľmi rýchle.
Bea.

hlivaustr

ja milujem huby a obzvlast hlivu ustricovu, v obdobi varim rozne mnamky z cerstvej hlivy a mimo obdobia uzivam imunit hlivu hlavne na posilnenie imunity

dagmarocka1

s hlivou mam dlhorocne a dobre skusenosti, hliva je zazrak z lesa, prirodny liecitel, oblubujem vitaminovu formu hliva ustricova imunit s echinaceou a rakytnikom, ma blahodarne ucinky na moje zdravie