Neviete, čo na raňajky?

Zabúdate raňajkovať alebo sa pri tom množstve potravín, ktoré je na výber, neviete rozhodnúť, ktoré sú tie najzdravšie? Vaše raňajkové menu by sa malo byť nie len chutné, ale aj vyvážené, preto vám prinášame nápady, čo by na vašom tanieri nemalo chýbať.

Raňajky Zdroj foto: Shutterstock.com

Zabúdate raňajkovať alebo sa pri tom množstve potravín, ktoré je na výber, neviete rozhodnúť, ktoré sú tie najzdravšie? Vaše raňajkové menu by sa malo byť nie len chutné, ale aj vyvážené, preto vám prinášame nápady, čo by na vašom tanieri nemalo chýbať.

Celodenné aktivity, stres, pracovné povinnosti, to všetko nás oslabuje a telo doslova volá po vhodnom „palive“, ktorým ho napumpujete. Nemusíte mať zrovna pred sebou ťažký deň, aby ste si vychutnali zdravé raňajky. Také by mali byť všetky. Raňajky, ktoré kladú dôraz na správny pomer komplexných sacharidov, správnych tukov, ľahko stráviteľných bielkovín a množstva vlákniny. Strava doplnená o vlákninu nám totiž zlepšuje trávenie a dáva energiu na celý deň.


Prečítajte si tiež:

Celozrnné potraviny sú tou správnou voľbou

Celozrnné potraviny

Vyberajte si len celozrnné cereálie, pečivo, bagety alebo ovsené vločky. Celozrnný chlieb so šunkou, syrom, vajíčkom a čerstvou zeleninou sú overenou klasikou. Ak máte chuť na niečo sladké, pripratve si ovsenú kašu s oľúbeným ovocím a tvarohom, alebo potešte svoje chuťové poháriky celozrnnými palacinkami. Tmavé pečivo či ovsené vločky doplnené o bielkoviny a potrebnú vlákninu sú tou správnou voľbou.

Mliečne výrobky

Mlieko konzumujeme od narodenia. Hoci nie každému chutí aj v dospelosti, patrí do racionálnej výživy. Len s jedným dôležitým ALE! V minulosti všeobecne platilo a rozširovali to aj všetky diétne rady, že najlepšou verziou mliečnych výrobkov sú tie nízkotučné. Majú nám vraj pomôcť udržať si štíhlu líniu. To už dnes vôbec neplatí.

Bolo dokázané, že najzdravšie sú plnotučné výrobky, pretože do nízkotučných sú po odobratí tuku pridávané rôzne iné látky, v najväčšej miere sacharidy. Budete síce konzumovať menej tukov, ale viac cukrov, čo znamená, že váš energetický príjem sa v konečnom dôsledku nijako nezmení. A možno vás prekvapí, že z plnotučných výrobkov sa dokonca chudne.

Nemali by ste zabúdať ani na jogurty, tvaroh či syry. Jogurt ponúka množstvo vápnika a často býva obohatený aj o vitamíny A a D, syr je skvelou voľbou do celozrnného toastu a tvaroh plný bielkovín si môžete pridať do ovsenej kaše alebo si ho zmiešať s obľúbeným ovocím či semienkami.

Ovocie

Počuli ste o tom, že po prebudení by sme mali vypiť aspoň dva dcl vody? Telo totiž počas noci spotrebovalo posledné zvyšky dostupných tekutín v organizme a je doslova vyprahnuté. Voda naštartuje žalúdok a rozhýbe aj našu krv v obehovom systéme.

Dostatok vody v sebe obsahuje aj ovocie. Aj preto je bežné dať si ráno čerstvé ovocie v celku alebo odšťavené. Telu dodáte vodu, ale aj vysoký obsah vitamínu C, vlákninu a prírodný cukor. Mnoho žien dáva prednosť práve takýmto raňajkám, pretože majú oveľa mlsnejší jazyk. Kam ešte s ovocím, aby bolo ráno užitočné? Nakrájajte banány do cereálií cereálie, pridajte sušené brusnice alebo hrozienka do ovsených vločiek alebo si ho jednoducho spolu s vločkami a semienkami zamiešajte do jogurtu.

Jesť zdravé raňajky každé ráno nás chráni proti chorobám a podporuje telo, aby lepšie fungovalo po zvyšok dňa. Raňajky nám vedia zlepšiť koncentráciu a náladu. Väčšina tradičných raňajkových potravín obsahuje živiny, ktoré človek potrebuje najviac.

Zhrnutie:

  • Ovocie a štava z neho sú výbornými zdrojmi vitamínu C a rozbehnú našu krv
  • Vajcia obohatené o celozrnný chlieb nám poskytnú železo a vlákninu
  • Mlieko a jogurt sú skvelé zdroje vápnika a ďalších kvalitných živín

Pokiaľ si ráno stihnete doma iba vyčistiť zuby a spoliehate sa na lacné raňajkové prekvapenie z fastfoodu, opatrne. Neplaťte za potraviny s množstvom škodlivých solí, nasýtených tukov a cukru. Rešpektuje pravidlo, že čím je spracovaná potravina lesklejšia a farebnejšia, tým skôr by ste po nej nemali siahať. Takže čas, ktorý prestojíte v rade rýchleho občerstvenia radšej strávte doma prípravou chutných a zdravých raňajok. A čo je podstatné - nezabúdajte piť!


Prečítajte si tiež tento článok:

Celozrnné potraviny sú tou správnou voľbou

myfo

Na raňajky mam najradsej ovsenu kasu s mliekom, medom a do toho si nakrajam banan je to vynikajuce ;) A dobre su aj kase ako napr. skandinavska alebo azijska...to odporucam :yum: Kto by chcel moze sa pozriet na odkaz a urcite si nieco dobreho najdete a este so zlavou :wink: : -odkaz odstránený-