Takto pripravíte ideálne vajíčka natvrdo, plus 7 jednoduchých receptov

Vajcia patria medzi najvýživnejšie potraviny a zároveň sa veľmi jednoducho pripravujú. Natvrdo uvarené vajcia sú chutné samy o sebe len so štipkou soli. Ale existuje mnoho ďalších spôsobov, ako tento spôsob prípravy spestriť.
Vajcia natvrdo

Vajíčka natvrdo na tanieri s vňaťou. | Zdroj: Shutterstock.com

Ako pripraviť perfektné vajíčko natvrdo?

Stredne veľký hrniec naplňte aspoň do polovice studenou vodou. Priveďte k varu, potom pridajte 6 vajec pomocou veľkej dierovanej lyžice alebo sítka a varte 10 minút, ak chcete vodnatejšie žĺtko, alebo 12 minút, ak chcete žĺtko suchšie. Uvarené vajcia dajte na chvíľu do nádoby so studenou vodou. Napokon ich povyťahujte, jemne poklepte a olúpte. Škrupinka by mala ísť dole ľahko bez poškodenia bielka. Ak to nejde, dajte vajíčka ešte na chvíľu do studenej vody.

1. Paradajkový šalát so slaninou/píniovými orieškami a vajíčkami

Kalórie: 151

Ide o šalát na paradajkovej báze, do ktorého pridáte slaninku alebo píniové oriešky a nakoniec niekoľko varených vajec. Práve pridanie vajíčok je účinným spôsobom, ako zvýšiť vstrebávanie karotenoidov. Takže pridaním vajíčok do tohto šalátu môžete výrazne zvýšiť absorpciu lykopénu z paradajok.

Vajcia natvrdo - recept6

Paradajkový šalát so slaninou/píniovými orieškami a vajíčkami, Livestrong.com | Zdroj: súkr.archív

2. Diabolské vajcia narýchlo

Kalórie: 174

Ak máte radi diabolské vajcia, ale ocenili by ste rýchlejšiu prípravu, potom je tento recept pre vás. Netrvá viac ako dve minúty. Namiesto vyšľahania vaječného žĺtka s majonézou a ďalšími prísadami, narežte žĺtok každého vajíčka a posypte mletou čerstvou pažítkou a podľa chuti aj soľou.

Vajcia natvrdo - recept5

Diabolské vajcia narýchlo, Livestrong.com | Zdroj: súkr.archív


Pozrite si tiež:

Vajcia na bretónsky spôsob


3. Vajíčka na ázijský spôsob

Kalórie: 242

Chcete ryžu so zvýšeným obsahom bielkovín? Všetko, čo musíte urobiť, je posypať čerstvo uvarenú alebo zohriatu ryžu (najlepšie hnedú) kockami natvrdo uvarených vajíčok, pórom a poliať sójovou omáčkou. Podávajte ako prílohu k potravinám s menším obsahom bielkovín, ako sú napríklad baklažánový steak alebo zeleninový kebab.

Vajcia natvrdo - recept2

Vajíčka na ázijský spôsob, Livestrong.com | Zdroj: súkr.archív

4. Guacamole s vaječným tacos

Kalórie: 294

Strava, ktorá zahŕňa jedno čerstvé avokádo denne, podľa výskumov dokáže výrazne zlepšiť pomer celkového cholesterolu. Skúste použiť ingrediencie ako sú kukuričné tortilly s čerstvým guacamole, nakrájané varené vajcia a čerstvé listy koriandra a naplňte nimi placku.

Vajcia natvrdo - recept1

Guacamole s vaječným tacos, Livestrong.com | Zdroj: súkr.archív

5. Hummus s vajíčkami a paradajkami

Kalórie: 142

Hummus je vďaka obsahu cíceru jednou z najzdravších potravín. Organizmu poskytne množstvo rastlinných bielkovín a spolu s vajíčkami a ich látkou leucín urobíte niečo aj pre vaše svaly. Vytvorte si svoju vlastnú unikátnu zmes: Zmiešajte klasický hummus s nakrájanými varenými vajíčkami, sušenými paradajkami a extra panenským olivovým olejom.

Vajcia natvrdo - recept4

Hummus s vajíčkami a paradajkami, Livestrong.com | Zdroj: súkr.archív

6. Vajcovo-avokádová tartine

Kalórie: 268

Väčšina vitamínov a minerálnych látok, obsiahnutých vo vajciach, sa nachádza práve v žĺtku. Avokádo je tiež napriek nevýraznej chuti plné vitamínov a minerálov (E, C, B, draslík, horčík). Skúste tieto dve potraviny skombinovať. Nakrájajte avokádo a varené vajcia na plátky a dajte si ich na celozrnný toast. Na záver ešte pokvapkajte citrónovou šťavou.

Vajcia natvrdo - recept7

Vajcovo-avokádová tartine, Livestrong.com | Zdroj: súkr.archív

7. Vajcia v šálke

Kalórie: 173

Budete potrebovať len natvrdo alebo stredne uvarené vajcia, plátky alebo kúsky masla, soľ a korenie. Napokon si zmes naložte do šálky a ideálna desiata je na svete.

Vajcia natvrdo - recept3

Vajcia v šálke, Livestrong.com | Zdroj: súkr.archív


Pozrite si aj tento recept:

Vajcia na bretónsky spôsob