Hrozí vám nákaza rakovinou?

Rakovina hrubého čreva a konečníka patrí celosvetovo medzi 5 najčastejšie sa vyskytujúcich typov rakoviny. Vzniká aj u pôvodne zdravých ľudí pri dlhodobo rizikovej výžive a životospráve.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie sa rakovina umiestňuje na popredných priečkach v rebríčku príčin úmrtnosti, pričom rakovina hrubého čreva a konečníka patrí celosvetovo medzi 5 najčastejšie sa vyskytujúcich typov rakoviny.

Rakovinu hrubého čreva nechytíte na verejnej toalete či od kolegu v práci. Predsa len však existuje riziko, ktoré nákazlivé je. Ba dokonca viac ako by sme boli ochotní pripustiť. Šíri sa celosvetovo. Je ním zlá životospráva a sedavý spôsob života.

Myslíte, že vás sa to netýka?

„Polypy v čreve a neskôr rakovina zažívacieho traktu a zvlášť hrubého čreva vzniká aj u pôvodne zdravých ľudí pri dlhodobo rizikovej výžive a životospráve,“ hovorí RNDr. Andrej Gajdoš, CSc., odborník na genetickú toxikológiu a prevenciu rakoviny.

**TIP Redakcie:** [**Bojíte sa rakoviny? Poraďte sa so špecialistom primárnej prevencie tejto zákernej choroby.**](/sekcia/779/prevencia-rakoviny/)
### Na čo by sme mali radšej zabudnúť?
  • prejedanie sa
  • mastná strava
  • vysmážané jedlá a pokrmy
  • presolená a príliš pikantná strava
  • veľa umelých konzervantov, aditív, farbív, emulgátorov a pod. v potravinách

Problémom tiež môže byť zlé uskladňovanie olejov na svetle a v teple namiesto chladničky. Črevná mikroflóra dostáva zabrať aj pri častom používaní liekov a anitbiotík, na čo sme mali byť takisto obozretní.

Úprava životosprávy

Ak vám zdravie vášho čreva nie je ľahostajné, osvojte si nasledovné rady a zaraďte do svojho života:

  • Dostatok ľahkej a biologicky hodnotnej stravy (ovocie, zelenina, celozrnné obilniny, strukoviny)
  • Chudé varené a dusené mäso
  • Ryby
  • Kvasené mliečne a zeleninové produkty
  • Pôstny (odľahčený) deň raz v týždni
  • Dostatok dennej pohybovej aktivity
  • Dostatok spánku
  • Psychohygienu a regenerácia
**Nezabúdajte, úprava celkového životného štýlu je primárnou prevenciou pred vznikom rakoviny hrubého čreva a konečníka.**