Zázvor – elixír zdravia

Zázvor alebo ďumbier? Nie, nejde o jazykové okienko. Pobavila ma však diskusia na tému „zázvor verzus ďumbier“. Niektorí diskutujúci, zašli tak ďaleko, že navrhli premenovať náš najvyšší vrch v Nízkych Tatrách Ďumbier na Zázvor, či propagovať výstup na Zázvor. Bizarnú diskusiu podnietila požiadavka v súvislosti s korením používať názov - zázvor.

Zdroj foto: Shutterstock.com

V Slovníku slovenského jazyka sa uvádza zázvor (ďumbier) ako druh voňavého cudzokrajného korenia. A podľa zázvoru je pomenované aj pečivo - zázvorníky. Pokiaľ ide o korenie obidva názvy sú správne, ale oveľa dôležitejšie, ako sporenie o názov je to, že si štipľavé, ale zdravé korenie našlo miesto v našej kuchyni.

Zázvor ako liek

Zázvor je dokonca považovaný za všeliek. Jeho účinky oceníme najmä pri nachladnutí a pri zažívacích ťažkostiach. Pozor! Zázvorom sa môžeme ľahko predávkovať – opatrnosť je namieste! Podľa dostupných informácii dospelý človek by nemal prekročiť dennú dávku 4 g čerstvého zázvoru. Odporúča denná dávka je maximálne 2 PL jemne nastrúhaného čerstvého zázvoru (asi 1 cm koreňa) alebo 2 ČL sušeného zázvoru. Jedna čajová lyžička sušeného zázvoru sa rovná jednej polievkovej lyžici nastrúhaného čerstvého zázvoru. Ak namiesto čerstvého zázvoru použijeme sušený, tak musíme zvýšiť dobu prípravy (vylúhovania) na dvojnásobok.

Zázvor pôvodne exotická rastlina

Zázvor pochádza z juhovýchodnej Ázie. V Európe ho začali používať Gréci a Rimania. Veľkému záujmu sa teší najmä vďaka liečiteľstvu. S obľubou sa využíva aj v kuchyni. V ostatnom čase sa tešia záujmu aj  rôzne zázvorové nápoje (tonik, pivo,  likér, čaj...) Využívame  hľuzu, ktorej tajomstvo spočíva v látke gingerol, ktorá spôsobuje štipľavú chuť a korenisto-sladkú vôňu. Kúpiť si ho môžeme sušený, kandizovaný, ale aj v podobe výživových doplnkov. Najúčinnejší a najvoňavejší je čerstvý. K dispozícii sú rôzne veľké úlomky koreňa zázvoru, ktoré si môžeme po dobu spotrebovania uskladniť v chladničke.


Mohlo by vás zaujímať:

Ako využiť liečivú silu zázvoru?

7 tipov v boji proti chrípke a prechladnutiu

Najlepšie potraviny na detoxikáciu organizmu


Čo obsahuje zázvor?

Z dostupného zdroja sa dozvedáme, že 100 g zázvoru predstavuje 85 KJ, 1,8 g bielkovín a 1,9 g sacharidov. Tuk predstavuje 0,3 g a vláknina 2,1 g.  Zázvor obsahuje  vitamíny A, B, C a E. Z minerálnych látok je to vápnik, fosfor, železo, draslík, sodík a horčík.

Zázvor – prírodný prostriedok v boji proti chorobám 

Zázvorový čaj je najmä v zimnom období vhodnou prevenciou nachladnutia a chrípky. Podporuje dýchanieuvoľňuje hlieny z dýchacích ciest. Zlepšuje imunitu, zvyšuje činnosť pečene - detoxikuje telo.  Zlepšuje prietok krvi, znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení. Významne ovplyvňuje zažívací trakt, používa sa ako prírodný prostriedok proti páleniu záhy. Obmedzuje rast baktérie Helicobacter pylori (baktéria, ktorá spôsobuje vredy žalúdka, dvanástnika a rakovinu žalúdka). Pomáha pri chudnutí, pri migréne a pri stavoch napätia. Obklady zo zázvoru zase používame všade tam, kde potrebujeme zahriať. Zbavuje bolesti a uvoľňuje stuhnuté svaly.

Aké je využitie zázvoru v kuchyni?

V sušenom stave je neoddeliteľnou súčasťou orientálnych koreninových zmesí. Zázvor je ideálny na prípravu mäsitých pokrmov, najmä na prípravu diviny, na prípravu rýb, do marinád, ale  vhodný je aj do zeleninových jedál. Pridáva sa do cukroviniek, do  pečiva i do marmelád. Jeho ostrá chuť sa výborne hodí k ovociu, najmä k jablkám a hruškám.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Elixír zo zázvoru ( čaj, sirup, kandizované ovocie) si môžeme pripraviť aj doma.

Domáci zázvorový sirup

Suroviny: 1 kg kryštálového cukru, 2 citróny, 2 veľké jablká, 120 – 150 g zázvoru,  0,75 litra vody.

Postup: čerstvý zázvor olúpeme a nakrájame na tenké plátky, jablká nakrájame aj so šupkou, zalejeme  ¼ l vody a privedieme do varu. Varíme 5 minút, potom teplotu znížime a  necháme variť na miernom ohni ďalších 20 minút (podľa potreby vodu doplníme). Odstavíme, pridáme na plátky nakrájané citróny (aj s kôrou)  a necháme odstáť do druhého dňa. Zlejeme, zázvor a jablká dobre vytlačíme, pridáme 0,5 l vody, 1 kg cukru a opäť varíme asi 15 – 20 minút. Sirup necháme vychladnúť. Na záver pridáme šťavu z citróna, prelejeme do fliaš. V chladničke vydrží sirup asi 1- 2 mesiace. Pijeme ho  zriedený s vodou s plátkom citróna alebo pomaranča – vynikajúci nápoj. Použiť ho môžeme aj na sladenie čaju namiesto cukru. Pri nachladnutí užívame sirup po lyžičkách, 2- 3x denne po 10 - 15 ml.

Zázvorový čaj s jablkami

Suroviny: 3 cm nastrúhaného koreňa zázvoru, štipku škorice, 1 - 2 voňavé klinčeky, 1 jablko, 1 liter vody, 1 PL medu a citrónová, prípadne pomarančová šťava.

Postup: jablka nakrájame na kocky, pridáme škoricu, klinček a  krátko povaríme v jednom litri vody. Odstavíme, pridáme nastrúhaný zázvor a necháme 15 minút lúhovať. Servírujeme ochutený citrónovou alebo pomarančovou šťavou a medom.

Ak obľubujete zázvor, zimu budeme mať „pod palcom“!

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.