Neexistuje lepší a horší typ cukrovky

Mnoho cukrovkárov sa mylne domnieva, že pokiaľ si nepichajú inzulín, netrpia „zlým“ typom cukrovky. Neuvedomujú si však, že neexistuje žiaden dobrý alebo zlý typ a tiež, že pichanie inzulínu podmieňujú zložitejšie faktory ako jednoduché rozdelenie tohto ochorenia na lepší a horší typ.

Cukrovka sprevádza pacientov po celý život a aj keď ju nie je možné vyliečiť úplne, existujú spôsoby, ako úspešne znižovať glykémiu, a tak sa vyvarovať zbytočným komplikáciám. Za vysokú hladinu glukózy v krvi môže nesprávna funkcia pankreasu, ktorý neprodukuje inzulín vôbec alebo s nedostatočnými účinkami. Cieľom liečby nie je úplné vyliečenie ochorenia, pretože to ani nie je možné, ale zabezpečenie plnohodnotného života bez zdravotných komplikácií.

Ktorý druh je ten „zlý“?

Neexistuje žiaden dobrý alebo zlý druh cukrovky. I. aj II. typ sú vážne ochorenia, ktoré sa nesmú brať na ľahkú váhu. Vždy totiž môžu nastať komplikácie. Niektorí ľudia sa však mylne domnievajú, že ich cukrovka nie je tak vážna, kým si nezačnú pichať inzulín. Preto tento spôsob liečby v mnohých prípadoch odmietajú.

Pri prvom type, ktorý zasahuje väčšinou deti a mladých ľudí, je liečba inzulínom nevyhnutná. Pri liečbe cukrovky druhého typu, za ktorý môže prevažne obezita, sedavý spôsob života či vysoký krvný tlak, pomáha zmena životného štýlu, diéta a pravidelný pohyb. Ak to nestačí, na rad prichádza liečba tabletkami, ktorá časom môže prejsť až k liečbe inzulínom, aby sa dosiahla požadovaná hladina cukru v krvi.

Liečba inzulínom

K liečbe cukrovky je potrebné zaujať individuálny prístup, pretože jej priebeh sa u pacientov líši. Ak nestačí úprava životného štýlu, zmena stravovacích návykov či liečba tabletkami, je nevyhnutné začať s liečbou pomocou inzulínu.

Hladina inzulínu sa v tele mení podľa potreby. Viac ho potrebujeme keď jeme a naopak, menej keď spíme, pretože pomocou inzulínu telo reaguje na zvýšenú hladinu glukózy v krvi. Preto je potrebné naplánovať si jedlo (jednotlivé chody) a inzulínové injekcie tak, aby ladili s pacientovými dennými aktivitami. Udržiavaním požadovanej hladiny glukózy v krvi je možné jednoducho predísť hyper-, ale aj hypoglykémii. Spôsoby podávania inzulínu sú prispôsobené individuálnym potrebám pacienta a po konzultácii s lekárom sa vyberie adekvátne inzulínové pero alebo pumpa. Pre pacienta je najdôležitejšie, aby ho zvolený systém podávania inzulínu nikdy nesklamal, bol presný a účinný.


Mohlo by vás zaujímať:

Podceňované riziká cukrovky?

Čo je cukrovka?

Cukrovka - ako dať prvú pomoc


Akou formou podávať inzulín?

Aby liečba bola pre pacientov čo najjednoduchšia a život s nepríjemnou chorobou čo najmenej obmedzujúci, farmaceutické spoločnosti prinášajú pacientom širokú škálu produktov, vďaka ktorým je aplikácia bezbolestná a neobmedzujúca v každodennom živote.

Pacienti odkázaní na inzulín majú na výber klasické (humánne) inzulíny, ktoré pomáhajú zvyšovať hladinu inzulínu po prijatí potravy, ale aj inzulínové analógy, ktoré majú síce tie isté biologické vlastnosti ako klasický (humánny) inzulín, ale zmeny v ich molekule približujú ich pôsobenie telu vlastnému inzulínu. Nahrádzajú nedostatok alebo úplnú absenciu vlastného inzulínu a vďaka nim je možné zaistiť kompenzáciu cukrovky s nižším výskytom hypoglykémií. Klasické inzulíny, analógy, ale aj ihly a iné príslušenstvo sú spoľahlivé a bolestivosť pri ich podávaní znížená na minimum.

Jednou z možností podávania inzulínu je aj inzulínová pumpa. Toto malé zariadenie priebežne „pumpuje“ do tela potrebnú dávku inzulínu a napodobňuje jeho prirodzenú sekréciu. Aj napriek relatívne malým rozmerom sa s týmto prístrojom treba naučiť žiť.

Pre najmenších sú vhodné inzulínové perá s pamäťou poslednej dávky, ktoré sú zamerané špeciálne na potreby detí. Jednoduchá pamäť na elektronickom displeji ukáže číselné jednotky a čas podania poslednej dávky.

Aj keď cukrovka sprevádza pacienta po celý život od jej vypuknutia, vďaka širokej škále produktov na trhu je život s ňou omnoho jednoduchší. Pri správnej životospráve a poctivom užívaní predpísanej liečby je možné vyhnúť sa prípadným komplikáciám a užívať si plnohodnotný život bez akýchkoľvek obmedzení.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.