10 tipov pre chutnú a zdravú desiatu do práce

Aj vy každé doobedie v práci netrpezlivo čakáte len na to, kedy konečne nadíde čas obeda? Pár minút pred koncom roboty už cítite ozývajúci sa žalúdok, ktorý volá po niečom na jedenie? Netrýznite takto svoje telo a doprajte mu správnu a vyváženú desiatu, ktorá vás nabije energiou a zvýši váš entuziazmus do práce.

Možno si myslíte, že desiata nemôže byť pri vašej práci taká dôležitá, no opak je pravdou. Výskumy ukazujú, že ak jete každé 4 hodiny, pomáha to udržiavať nabitý metabolizmus a vysokú energetickú hladinu v tele. Neznamená to však, aby ste sa pri pocite hladu hneď rozbehli k automatu a vybrali si odtiaľ čokoládovú tyčinku alebo slané tyčinky. Doprajte svojmu telu jedlo plné živín, ktoré sú potrebné pre váš organizmus.

Prečítajte si: 10 tipov ako sa zdravo stravovať

1. Ovocný šalát

V tomto prípade je výber ovocia len a len na vás (podľa chuti), no ak by ste sa chceli riadiť obsahom vitamínov a minerálnych látok, jednoznačne by vyhralo avokádo. Zo všetkých druhov ovocia má najväčší podiel vitamínu B3, vitamínu E, draslíka, horčíka a zinku. Druhou výbornou voľbou sú čierne brusnice, ktoré obsahujú vitamín C, fosfora železo. Do šalátu pokojne nakrájajte aj banán, ktorý sa vyznačuje dostatkom selénu, marhule s vitamínom A alebo pomaranč s vitamínom B1.

Avokádo plné zdravých tukov pomáha i pri chudnutí

2. Uhorka v kombinácií s krémovým jogurtom

Jednoduchým, no chutným receptom na desiatu je aj uhorkový šalát s bielym gréckym jogurtom. Uhorka obsahuje veľké množstvo antioxidantov a vďaka ich konzumácií si zlepšujeme imunitu a poskytujeme telu viac energie. Zloženie tejto zeleniny tvorí až z 96% voda, čím tak udržiava naše telo správne hydratované.

Prečítajte si: Vláknina v potravinách

3. Tuniak so zeleninovým šalátom

Rýchla príprava a obrovský prísun bielkovín. Výhodou v tomto prípade je, že ani tuniak z konzervy nie je ukrátený o žiadnu živinu, preto ho môžete pokojne použiť. Tento typ ryby obsahuje veľa omega-3 mastných kyselín, vďaka čomu má pozitívne účinky na zdravie srdca, mozgu či očí a bojuje aj proti chronickým zápalom.

Prečo sú dôležité omega-3 mastné kyseliny?

4. Pistácie

Chcete mať niečo malé a chutné po ruke? Pistácie sú bohaté na antioxidanty, ktoré spomaľujú proces starnutia, a beta-karotén, ktorý sa v organizme premieňa na vitamín A a podporuje zdravie očí. Nachádzajú sa v nich i esenciálne aminokyseliny - arginín, ktorý pomáha zlepšovať imunitný systém, a fenylalanín zlepšujúci náladu.

5. Tekvicové semiačka

Radi lúskate tekvicové semiačka? Nebráňte sa tomu ani v práci. Jedna polovica šálky tekvicových semiačkov obsahuje totiž až 14g kvalitných bielkovín. Okrem toho sú vynikajúcim zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínu E a minerálov ako fosfor, horčík, mangán a železo.

Bielkoviny sú nevyhnutné pre život

6. Proteínový kokteil

Dostali ste chuť na nejaký drink? Najlepším riešením je príprava proteínového kokteilu, ktorý zahasí smäd a zároveň nasýti i žalúdok. Prinášame niekoľko tipov:

  • 1 kopček vanilkového proteínu, šálka pomarančovej šťavy, ľad
  • 1 šálka ľadovej kávy, 1 kopček čokoládovej srvátky
  • 1 banán, 1 lyžica arašidového masla, 1 šálka čokoládového mlieka, ľad

Perfektné SMOOTHIE v 5 krokoch

7. Tofu pena

Chcete si so sebou zobrať niečo sladké a zdravé? Správnou voľbou môže byť tofu pena. Ako si ju môžete pripraviť? Stačí v mixéri rozmixovať všetky nasledovné ingrediencie a môžete konzumovať:

  • Biely grécky jogurt
  • Neúdený bio tofu
  • 1 lyžica kakaa
  • 3 lyžice medu
  • 1 čajová lyžica vanilkovej esencie
  • 1 lyžička arašidového masla
  • Poprípade hrozienka, brusnice,...

Prečítajte si: Tofu so zeleninou

8. Celozrnný toast

Z pečiva je najlepšou voľbou celozrnný toast, ktorý môžete skombinovať rozličnými spôsobmi, no vhodnou voľbou môže byť toast s arašidovým maslom, plátkami banána a škoricou, ktorá sa použije len na finálneho posypanie.

9. Desiata na grécky štýl

Máte chuť na poriadnu dávku proteínu? Siahnite po gréckom jogurte, ktorý môžete dochutiť kúskami čerstvého ovocia, nakrájanými praženými mandľami a celé to dochutiť niekoľkými lyžičkami medu (to je už len na vás).

Prečo by sme mali jesť grécky jogurt?

10. Vafle s ovocím

Pokiaľ ste ochotný venovať príprave desiaty viac času, môžete zvoliť jednoduchý recept na prípravu vlastných a zdravých vaflí. Ako na to? Zmixujte dokopy:

  • ovsené vločky
  • čokoládový alebo iný proteín
  • 3 vajíčka
  • 1 lyžica kokosového oleja
  • 2dl mlieka

Zmixované ingrediencie dáme do vaflovača alebo na panvicu a po úspešnom upečení servírujeme s ovocím alebo tvarohom.

martina.kovac

Pekné rady a tipy. Máte ešte nejaké rýchle domáce nápady, prípadne recepty? :-)

Ja som našla ešte aj tento článok:
-odkaz odstránený-

ale potrebujem ešte viac inšpirácie. :-D

Ďakujem!

luccca18

S radostou som otvarala tuto temu ale teraz som vcelku sklamana, ze tu ziadne tipy na zdravu a chutnu desiatu nie su:-/:-/ No aj napriek tomu som sa sem rozhodla napisat a pevne verim, ze sa to tu trochu rozbehne a ze ludia, ktory sa tak stravuju sem napisu nejake chutne tipy. Tak podme do toho!:-)

nikuska333

vies kolko tem som uz vela krat otvorila a cakala som, ze sa dozviem nove veci a bolo z toho jedno velke NIC:-/.. no teraz by som ti rada poradila, kedze uz vyse roka sa "snazim" stravovat zdravo.. sem-tam sa mi to dari ale sem-tam aj porusim nejakou sladkostou alebo niecim inym:-/... chces vediet iba nejake lahke jedla, ktore si robim na desiatu, ci aj nejake recepty na obed a veceru?..