5 vecí, s ktorými sa musí vysporiadať každá žena po 50-ke

Každá žena si po 50-ke prechádza rôznymi zmenami, ktoré majú vplyv na celý jej organizmus a zdravie. Je potrebné všímať si tieto premeny a patrične na ne reagovať. Vek je predsa len číslo a ženy sa môžu aj po 50tich rokoch cítiť ako za mlada.

Zdroj: Shutterstock.com

1. Začínajúce problémy so spánkom

Po 50-ke sa pre ženu stáva spánok čoraz problematickejším – dochádza ku návalom horúčav alebo bolestiam kĺbov, ktoré môžu narúšať pokojné spanie. Telo potom premieňa nedostatok spánku na stres a uvoľňuje hormóny brániace dobrej imunite. Dostatok kvalitného spánku je v tomto veku nesmierne dôležitý - pomáha mozgu pri ukladaní spomienok či zlepšuje náladu.

Rady:

  • Teplý kúpeľ  hodinu pred spaním
  • Spať v chladnej miestnosti (pokles teploty spúšťa spánok)
  • Nastaviť si pravidelný režim spánku
  • Necvičiť aspoň 4 hodiny pred spaním

7 mýtov o cvičení po 50-ke

2. Riziko kardiovaskulárnych ochorení  

Výskum z Harvardskej univerzity ukázal, že šaláty s tmavými listami, mangold a špenát sú vo veľkej miere účinné pri znižovaní rizika kardiovaskulárnych chorôb. Podstatný je aj bohatý príjem zeleniny, ovocia, strukovín, ryby a hydiny.  

Špenát vás zasýti i bez kalórií

3. Oslabená imunita

U starších ľudí je potrebné zabezpečiť dostatok vitamínov, predovšetkým vitamínov B6, B12, C a D, aby sa posilnila oslabená imunita. Najlepšie je získať tieto živiny z ovocia, zeleniny alebo iných potravín. Dôležitý je aj prísun zinku, železakyseliny listovej, ktorá je významná pre tvorbu červených krviniek a nachádza sa najmä v listovej zelenine, vajciach, hydine a mlieku.

7 rád ako v prechode neprísť o chuť do života

4. Slabšia funkcia čriev

šálka jogurtu denne môže napomôcť ku zmierneniu zápchy, hnačky alebo i zápalového ochorenia čriev. Baktérie, ktoré sa nachádzajú v jogurtoch, majú významnú úlohu v tráviacom trakte – zlepšujú funkciu čriev.  

Prečo by sme mali jesť grécky jogurt?

5. Potreba ocenenia

Niektorí starší ľudia majú tendenciu myslieť si, že ich činnosť už nemá až taký význam a v takomto prípade je dobré začať pomáham druhým. Jedna štúdia ukázala, že ľudia vo veku 55 rokov a starší, ktorí sa venovali dobrovoľníckej činnosti, mali o 44% nižšie riziko úmrtia než tí, čo boli menej zapojení.  

15 najnáročnejších rokov v živote ženy

Na ktoré vyšetrenia nezabúdať?

  • Očné vyšetrenie – každé 2-4 roky
  • Krvný tlak – každé 2 roky
  • Štítna žľaza – každých 5 rokov
  • Mamografia – každý 1-2 roky
  • Kolonoskopia (endoskopické vyšetrenie hrubého čreva) každých 10 rokov
  • Kontrola sluchu – každé 3 roky
syndrom

Kontrola sluchu – každé 3 roky

Neviem naco, kamaratka je hlucha ako poleno, ma asi 70, a ze nacuvaci pristroj jej netreba, takze audio vysetrenie ma za sebou, hlucha je stale.