Quinoa je super zdravá, takto ju pripravíte

Počuli ste už o plodine quinoa, po slovensky označovanej aj ako mrlík čílsky, ktorá patrí medzi potraviny s najväčším obsahom bielkovín? Jedná sa o kompletnú bielkovinu, ktorá zahŕňa všetkých deväť esenciálnych aminokyselín.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Quinoa obsahuje takmer dvakrát toľko vlákniny ako ostatné druhy obilnín

Vláknina v potravinách je významná pri úľave od zápchy, pomáha predchádzať ochoreniam srdca a znižuje vysoký krvný tlak. Navyše znižuje i hladinu cholesterolu, riziko vzniku hemoroidovpomáha pri chudnutí.

Superpotraviny, ktoré možno nepoznáte

Plodina je bohatá na železo a horčík

Železo pomáha udržiavať naše červené krvinky zdravé a je základom pre tvorbu hemoglobínu. Taktiež nám táto látka prenáša kyslík z jednej bunky do druhej a dodáva ho do všetkých svalov na tele. Železo zvyšuje i funkciu mozgu a reguluje telesnú teplotu. Horčík prispieva ku relaxácií ciev a tým dochádza ku zmierneniu migrény. Okrem toho tiež reguluje teplotu tela, detoxikuje organizmus a je dôležitý pri výrobe energie a tvorbe zdravých kostí a zubov.  

Quinoa je bezlepková

Táto plodina je prirodzene bez lepku a tak sa často používa namiesto typických bezlepkových prísad (zemiaky, kukurica, ryža), čím dokáže zvýšiť antioxidačnú a nutričnú hodnotu pri bezlepkovej diéte.  

Quinoa má nízky glykemický index

Glykemický index je meradlom toho, ako rýchlo potraviny zvyšujú hladinu cukru v krvi. Je známe, že plodiny s vysokým glykemickým indexom môžu stimulovať hlad a prispievajú ku obezite. Tento ukazovateľ je tiež veľmi dôležitý pre diabetikov, ktorí s musia vyberať potraviny s nízkymi hodnotami.

Pozor! Quinoa má síce index len na úrovni približne 53, čo je nízka hodnota, no na druhej strane má vysoký obsah sacharidov a tak ju treba konzumovať s mierou.  

Ako variť s quinoa?

Quinoa s brokolicou a syrom

Suroviny:

  • 1 šálka quinoa
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 1 brokolica
  • ½ lyžičky papriky
  • Soľ
  • Korenie
  • Syr na strúhanie

Postup:

V hrnci zmiešame 2 šálky zeleninového vývaru so šálkou quinoa a necháme zovrieť. Po zovretí varíme už len na miernom (až minimálnom) ohni po dobu 15 minút. Počas varenia si nakrájame brokolicu na malé kúsky a tie následne po 10 minútach varenia hodíme do pripraveného hrnca. Po ubehnutí zvyšných 5tich minút, vypneme sporák a uvarenú zmes dochutíme soľou, korením a červenou paprikou podľa chuti. Následne do hrnca pridáme už len nastrúhaný syr (približne 1 šálka) a všetko poriadne zamiešame. Varíme na miernom ohni ešte 5 minút a pochúťka je hotová.       


Nezabudnite si prečítať aj: Superpotraviny, ktoré možno nepoznáte


Ďalšie inšpirácie na recepty nájdete aj v nasledujúcom videu:

Zdroj video: YouTube.com