Cvičenie a choroba

I ľudí, ktorí sa snažia žiť zdravo občas zaskočí choroba. Čo však potom robiť, ak si nechcete pokaziť svoj cvičebný režim a celé dni len tak ležať v posteli? Existujú športy a cvičenia, ktoré môžete robiť aj tak? A ako vplýva zloženie našich tréningov na imunitu?
### Pozrime sa najprv na náš imunitný systém

Pri jeho správnom fungovaní dokáže denne vzdorovať mnohým baktériám a vírusom. Tvoria ho fyzické, chemické a ochranné bariéry. Náš imunitný systém sa rozvíja v mladom veku a v dospelosti sme už potom imúnnejší. Zaujímavosťou je, že ženy majú lepšie vyvinutý imunitný systém. Čo je možno aj jednou z odpovedí na otázku, prečo lepšie zvládajú všetky choroby a celkovo žijú dlhšie. Naše telo je vďaka fungujúcemu imunitnému systému navyknuté na istú záťaž. No všetko má svoje hranice.

Mali by sme cvičiť, keď sme chorí?

Je veľký rozdiel medzi náročným tréningom a obyčajnou pohybovou aktivitou. Pri tréningu pociťujeme určitý diskomfort spojený so záťažou, dýchaním a tiež sebazapieraním. Keď sme zdraví, naše telo si hravo poradí s touto záťažou. A navyše, dlhodobejšia záťaž nás robí celkovo odolnejšími a silnejšími. Ale v prípade choroby nás takýto stres môže zložiť na kolená, pretože oslabený imunitný systém to jednoducho nezvládne.


Prečítajte si tiež, ako cvičiť po pôrode:

Dostaňte sa po pôrode späť do formy!

Čo robiť môžme?

To však neznamená, že ak ste trocha chorí, nemáte robiť vôbec nič. Naopak, práve preto sú tu i iné pohybové aktivity, ktoré vám môžu pomôcť i pri chorobe. Patrí sem napríklad prechádzka, bicyklovanie, T’ai Chi alebo aj obyčajné záhradníčenie. Tieto aktivity dokážu vašu imunitu "nakopnúť" a pomaly poraziť chorobu.

Ak vaše dni predtým tvorili tréningy, ani ich sa nemusíte vzdať, treba si však dávať **pozor na ich intenzitu.** Pri behoch napríklad uprednostnite kratšie trasy alebo dlhšie klusanie pred 10-tkami či 20-tkami a šprintmi. A pri posilovaní zase treba radšej cvičiť s vlastnou váhou alebo s menšou záťažou a kratší čas.

Ako vlastne cvičenie vplýva na imunitný systém a ako sa vyvarujeme ochoreniu?

Zistilo sa, že po jednorazovej vysokozáťažovej aktivite, ktorá trvá dlhší čas sme náchylnejší na choroby. To je prípad maratóncov či ultramaratóncov. Na druhej strane vysokointenzívne posilňovanie v krátkom čase takéto niečo nespôsobí. Dokázalo sa, že práve správne vyváženie tréningov časovo aj záťažovo skutočne posilní imunitný systém. Čiže skúste to striedať, ak si jeden deň dáte náročný tréning, na druhý zase trochu uberte a hlavne, nech je váš tréning pestrý.

Čo sa týka počtu tréningov, náš organizmus je najspokojnejší, ak mu doprajeme 3 tréningy za týždeň.

Akú úlohu hrá stres?

Našu imunitu a výkon ovplyvňuje aj stres všade okolo nás. Žijeme v uponáhľanom svete a niekedy nevieme ani, kde nám hlava stojí. Stres môže byť akútny - trvá niekoľko minút až hodín a pre organizmus nie je škodlivý. Potom je tu ale chronický stres, ktorý je dlhodobejší a prináša so sebou náchylnosť na ochorenia a vaša výkonnosť klesá priamo úmerne s vaším psychickým stavom. Pri pravidelnom trénovaní sa k tomu pridá ešte aj strach, aby ste všetko zvládali a nestagnovali, tak sa potom niet čo čudovať, že prepadnete únave a postupne aj chorobe. Základ je totižto byť v pohode!

Pozor na preťaženie a pretrénovanie!

Samozrejme, je pochopiteľné, že každý sa chce zlepšovať. A to chce úpravu tréningov. No radšej svojmu telu pridávajte postupne, aby to preň nebol príliš veľký šok a nevrátilo vám to v podobe vyčerpania organizmu až choroby.

Cvičenie pri chorobách ako sú HIV či rakovina

I pri týchto chorobách môžu byť jednoduché cvičenia prospešné. Často je odporúčané lekármi aj preto, že sčasti upravuje imunitný systém. Zabraňuje ochabovaniu svalstva, zlepšuje kardiovaskulárny systém a v neposlednom rade aj náladu a psychika je pri takýchto ochoreniach dôležitá!


Pozrite si tiež, ako začať s cvičením po pôrode. Čo máte dovolené?

Dostaňte sa po pôrode späť do formy!

Severka

Čo mám robiť, aby som sa pri cvičený nepredýchala a dobre sa mi dýchalo?

Robievam cviky na stehná a zadok a sem tam aj na brucho. Ale teraz mám menštruačné bolesti. Cítim sa vyčerpane aj keď celú noc spím a tlak celý deň 99/66. Nemyslí mi to, nesústredím sa aj keby som chcela. Neviem ako tomu docieliť. Niečo ma nadchne a potom ma to nebaví.

Ale cvičenie je najlepšia inšpirácia ako si vylepšiť a spevniť telo. Ak sa s tým preženie tak je svalovica ako ja mám na stehnách a zadku. Proste ma bolia svaly aj keď necvičím a mávam takú slabosť.

Slobodna

Slabost a bolest je z pretrenovania a tiez nedostatocnej regeneracie.
Regenerujes oddychom - necvicit kazdy den, dostatok kvalitnych bielkovin, inak cvicis zbytocne, no a spravne dychat, zladit dych s pohybom.
ked napinas sval vydych, je to ucinnejsie.
Pri menstruacii prve 2-3 dni necvic.